В Ужгороді вшанували пам'ять жертв внаслідок авіаудару по драмтеатру в Маріуполі

Вчора, 16 березня, актори Маріупольського та Закарпатського драмтеатрів перед будівлею обласного муздрамтеатру в Ужгороді написали крейдою слово "ДІТИ". Таким чином вони вшанували пам'ять жертв внаслідок авіаудару росіянами по драмтеатру в Маріуполі, який стався 16 березня 2022 року.
За словами актора Донецького театру Андрія Байдака, коли трапився авіаудар, він навчався у Дніпрі. Рік тому переїхав працювати в Ужгород.
"Сьогодні друга річниця трагедії, яка сталася у місті Маріуполь, коли розбомбили театр, в якому ховалися люди, не винні ні в чому абсолютно. У цей день, я і мої колеги, вся наша трупа, як працівники Маріупольського театру, який зараз базується в Ужгороді, шануємо пам'ять колишнього дому, в котрому колись грали та ходили люди в мирний час. Все це як пам'ять про наших українців: дітей, жінок, чоловіків", — розповів актор.
На акцію вшанування пам'яті загиблих у драмтеатрі в Маріуполі прийшли актори Донецького та Закарпатського драмтеатру.
"В Ужгороді зараз тільки частина наших акторів. Частина трупи зараз знаходиться у Києві, там теж сьогодні проводять акцію вшанування. Актори грають виставу "Маріупольська драма". У цій виставі грають саме ті артисти, які перебували в театрі. Хтось просто проживав і зміг виїхати, тому що коридорів не давали, це було складно, але хто мав власний транспорт змогли покинути блокадне місто. А хтось просто перебував там під час самого авіаудару. Сьогодні символічно слово пишемо слово "ДІТИ", оскільки тоді теж перед театром було написано величезними буквами це слово, яке навіть з літака читалося. Люди, які там жили, думали, що це може врятувати їх, зупинити російську агресію. Але, на жаль, так не сталося. Їх ніщо не зупиняє", — розповіла керівниця рекламного відділу Донецького драмтеатру Ганна Токач.
Діти йшли на виставу в Закарпатському обласному муздрамтеатрі з іграшками замість вхідного квитка, у пам'ять про те, що під час бомбардувань у Маріупольському театрі, діти могли взяти з собою в укриття тільки одну іграшку.
"Ми самі з Донецька й ми біженці. Мені дуже шкода, що стільки дітей гине щодня. Згадуємо дітей, які загинули в Драмтеатрі. Сьогодні два роки вже. Благаємо Бога, щоб ця війна вже закінчилася", — поділилась відвідувачка вистави Любов Мінакова."Спільно з директором та художнім керівником Маріупольського театру ми поспілкувалися, що мусимо взяти участь в акції вшанування, оскільки на базі нашого театру ми вже два роки спільно працюємо з Донецьким драмтеатром. Придумали такі ідеї, що о 12:00 зіграємо казку і дітки будуть приносити свої іграшки, які ми відправимо на фронт хлопцям. О 18:00 зіграємо вечірню виставу, де люди зможуть задонатити для того, аби ми могли купити дрони нашим військових", — розповів директор Закарпатського облмуздрамтеатру Рудольф Дзуринець.
"Також впродовж дня у холі театру діяла локація від організації "Рух підтримки закарпатських військових", де збирали гроші на дрони для Збройних сил України" - повідомили "Суспільне. Новини Ужгород".
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.