В УжНУ відбувся Українсько-словацький форум регіонального розвитку

 
21 березня, в УжНУ відбувся Українсько-словацький форум регіонального розвитку за участі Петера Кмеца, віце-прем’єр-міністр Словацької Республіки. Метою заходу є обговорення розвитку транскордонного співробітництва, будівництва транспортних коридорів й розбудови кордону, перспектив створення українсько-словацького Європейського об’єднання територіального співробітництва (ЄОТС). 

До заходу долучилися голова Закарпатської обласної державної адміністрації Віктор Микита, голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай, Посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін,  Посол України у Словацькій Республіці Мирослав Кастран, проректорка УжНУ, проф. Мирослава Лендьел, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв. Також у роботі форуму взяли участь, зокрема, представники Кошицького та Пряшівського самоврядного краю, Закарпатської ОВА, Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Закарпатській області, Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса. 

Привітав гостей краю та висловив вдячність словакам від українців за допомогу, яка розпочалась з перших годин повномасштабного вторгнення, Віктор Микита: “Закарпаття за час війни стало надійним тилом. Ми отримували велику кількість гуманітарної допомоги та створили гуманітарний хаб, який працював для всієї України. До Закарпаття релокувалось найбільше бізнесів. Сьогодні українські громади націлені тільки на допомогу ЗСУ - для нас важливо підтримувати українських військових, які героїчно борються, і завдяки котрим ми можемо зустрітися на безпечній території”.

“Дуже важливо, що сьогодні змогли зустрітись представники громад з двох сторін. Україна недавно отримала перспективу членства в ЄС. Словаччина є членом ЄС вже 20 років. Але ми вважаємо, що це досить короткий період, і ми вчимося бути повноцінними членами ЄС.Тож ми б були раді допомогти Україні в євроінтеграційних процесах та ділитись досвідом та засобами, якими ми користуємось. Надіємося, що спільними зусиллями Україна чимскоріш повернеться до розвитку  цивільної економіки, транскордонного співробітництва й вдасться закінчити цю безглузду війну” – заявив віце-прем’єр-міністр Словацької Республіки Петер Кмец.

Проректорка УжНУ Мирослава Лендьел зауважила, що зв’язки УжНУ зі словацькими партнерами є надзвичайно міцними: “Ми дуже раді, що стали дипломатичним майданчиком для України, оскільки ми найзахідніший університет. З нашого корпусу навіть можна побачити територію Словаччини. Готуючись до цього виступу, я вкотре проаналізувала нашу міжнародну діяльність. УжНУ підписав 120 угод про міжнародне співробітництво, з яких 31 угода з партнерами зі Словаччини, тобто кожна четверта угода. Ми підписали договори про співпрацю зі всіма великими закладами вищої освіти Словаччини. Наразі 13 наших студентів та викладачів перебувають у Словаччині у межах програми Еразмус +, користуючись можливостями словацької національної стипендіальної програми. Також зараз ми реалізуємо 4 проєкти, де співучасниками є саме партнери зі Словаччини. Однозначно, такій тісній співпраці щось сприяє. Напевно, це відсутність мовного бар’єру та невирішених етнополітичних конфліктів, натомість у нас є багато спільного у сфері економіки і є велика готовність  академічної спільноти працювати з потужним потенціалом, який притаманний нашим країнам”.

Під час своїх доповідей учасники аналізували розвиток транскордонного співробітництва, транскордонні стратегічні проєкти національного та регіонального значення, соціально-економічний розвиток й інвестиційний потенціал Закарпатської області, досвід міжнародної співпраці Ужгорода у межах українсько-словацького партнерства, збереження історичної спадщини шляхом реконструкції національних культурних пам'яток та інші важливі питання.




Ганна Фельцан, 

Інформаційно-видавничий


рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.