Українські військовополонені розповіли, як росія передала їх Угорщині


Угорщина висунула умову українським військовополоненим, яких Росія минулого року передала Будапешту, не повертатися в Україну до завершення війни.

Журналісти видання поспілкувалися з трьома військовими з групи в 11 осіб. Один із них розповів про допит Федеральної служби безпеки Росії після того, як полонених привезли до Москви.

«Угорщина сказала Росії, що наші бабусі могли бути угорками, тому вони забирають своїх людей», — додав він.

Також колишні військовополонені заявляють, що з 11 осіб, яких РФ передала Угорщині, тільки один є етнічним угорцем.

«Але мені сказали: або ти говориш так, як треба — що ти угорець, або невідомо, чи довезуть тебе назад», — розповів один із них.

Цю групу військових спочатку вивезли з Росії до Стамбула, а потім — до Будапешта. Там їх заселили в готель і попросили не гуляти містом, доки вони не отримають статус біженців. Також чоловікам дозволили зателефонувати рідним і запросити їх у гості.

Двоє чоловіків кажуть, що представники Угорщини висунули колишнім полоненим умову не повертатися в Україну до закінчення війни, інакше «таких звільнень більше не відбудеться».

При цьому п’ятеро військових все ж повернулися в Україну, звернувшись по допомогу до посольства України в Будапешті. Там їм допомогли з документами і надали авто для супроводу через кордон.

Після цього, як підтвердила вже колишня представниця уповноваженого з питань зниклих безвісти в Закарпатській області Власта Рейпаші, наступного передання військовополонених із Росії до Угорщини не відбулося.

Українські полонені в Угорщині: що відомо
8 червня 2023 року Російська православна церква заявила, що передала Угорщині групу українських військовополонених. Наступного дня в ГУР МО повідомили, що не отримували таких даних і перевіряють їх.

Пізніше віцепрем'єр-міністр Угорщини Жолт Шем'єн підтвердив передачу українських військовополонених, жителів Закарпаття. У МЗС України заявили, що Києву не повідомляли про такі переговори між Будапештом і Москвою, запросили детальну інформацію про звільнених і доступ для українського консула.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.