В Ужгороді відкрили мініскульптуру Сергія Параджанова

Сьогодні, 10 квітня 2024 року, відбулося урочисте відкриття мініскульптури видатному вірменському кінорежисеру Сергію Параджанову. Встановили її біля хачкару, який з'явився в місті на знак вшанування 100-річчя Геноциду вірмен в Османській імперії. Відтепер це місце здобуло ще більшу історичну, культурну та духовну цінність для всіх вірмен. Виготовив скульптурку майстер Роман Мурник.
Ініціатором вшанування памʼяті видатного кінематографіста світового рівня став депутат Ужгородської міськради Арсен Мелкумян та член вірменської громади Закарпаття Аветік Гаспарян.



Захід розпочався спільною молитвою та привітанням голови Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви єпископа Маркоса Оганесяна. 
Із вітальним словом виступили: заступник мера Ужгорода Іван Завидняк, голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Борденюк, голова Штабу СВУ Давид Мкртчян, перший секретар Посольства Республіки Вірменія Гайк Торосян, депутат Ужгородської міської ради Арсен Мелкумян, директор департаменту культури Закарпатської ОВА, заслужений артист України Євген Тищук, голова вірменської громади Закарпаття Карен Енокян та член громади Аветик Гаспарян. Усі виступаючі підкреслювали підкреслювали величезний  внесок режисера у розвиток світової культури та важливість подібних культурних ініціатив для вшанування творчої спадщини Параджанова.
Давид Мкртчян, голова Штабу Спілки вірмен України, подякував місцевій владі й усім причетним за підтримку ініціативи та наголосив на значущості постаті Параджанова в контексті культурних зв'язків між Україною та Вірменією.
За популяризацію творчості Сергія Параджанова подяками від голови Спілки вірмен України Вілена Шатворяна відзначили: депутата Ужгородської міськради Арсена Мелкумяна; члена вірменської громади Закарпаття Аветіка Гаспаряна; начальника управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міськради Аллу Чернобук; скульптора Романа Мудрика; туризмознавця Федора Шандора. 
Встановлена мініскульптура стане окрасою Ужгорода і водночас нагадуватиме його мешканцям та гостям про талановитого вірменина, який здобув світову славу та став одним з найяскравіших представників українського поетичного кіно.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.