Закарпатський фільм "Ватаги" переміг на міжнародному фестивалі "Агросвіт" (ВІДЕО)

 Нещодавно в Білорусі, місті Горкі Могильовської області, відбувся ХIХ Міжнародний телефестиваль "Агросвіт". 

З 1993 року він проводився у різних країнах - Латвії, Польщі, Молдавії, Україні тощо. У фестивалі взяли участь і телевізійники Закарпатської обласної держтелерадіокомпанії (канал "Тиса-1"). Телефільм "Ватаги" авторства відомої телевізійної журналістки, редактора суспільно-політичних програм Ірини ГАРМАСІЙ переміг у номінації "Теленарис про людей села" і завоював Диплом другого ступеня міжнародного журі. Режисер фільму Тетяна БУРАКОВА, звукорежисер – Олег ШАРКОВ. Операторами відеозйомок виступили керівник фотовідеостудії "Ера" Роман КОСТЮК із Міжгір'я і уперше сама автор теленарису.

 

 

 

Мета фестивалю "Агросвіт" - розповідати про досягнення і проблеми в агропромисловому комплексі, висвітлювати зміни, які відбуваються на селі, знайомити з цікавими сільськими мешканцями, їх традиціями і культурою.

 

"Ватаги" розповідають про вівчарів Негровецьких полонин на Міжгірщині і традиційний прадавній промисел сільських мешканців – вівчарство. "Другий хліб" гірського населення – бриндзя і вурда – представлені не тільки як екологічно чистий продукт, який виготовляється виключно в умовах пасовищ, але і як сучасний промисел, що відроджується на новій хвилі. Іншими словами, телефільм "Ватаги" – рецепт приготування "української віагри", а також про мужніх трударів закарпатських гірських сіл. Про тих, хто продовжує справу дідів-прадідів, повертаючись до рідного кореня, хто з повагою і любов'ю шанує традиції предків.

 

Цікаво, що у телефільмі ватагами виступають усі – і організатор справи, головний вівчар Юрій ЯРЕМА із села Негровець, і мешканці навколишніх сіл, які довіряють своїх овечок головному ватагу, і журналіст – як потенційний ватаг, котрий у будь-який час може долучитися до спільної справи.

 

Для того, щоб зняти телефільм "Ватаги", журналістка Ірина ГАРМАСІЙ під час відпустки три дні прожила біля вівчарської колиби. Тут автор фільму пройшла майстер-клас у професійних вівчарів, які у третьому поколінні, понад сто років, займаються виготовленням бриндзі й вурди.

 

 

Джерело: Тиса-1

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.