В УжНУ діятиме робоча група для можливого створення нового факультету

Про це повідомив Федір Ващук, в. о. ректора УжНУ, доктор технічних наук, професор під час зустрічі зі студентами і викладачами математичного та інженерно-технічного факультетів. Всі чутки про об’єднання цих підрозділів, які й досі поширюються університетом, також спростовано. Ці підрозділи будуть не об’єднувати, а навпаки — розширювати за рахунок відкриття інших спеціальностей. А вже незабаром в УжНУ може з’явитися новий факультет — інформатики та інформаційних технологій.

Це буде еволюційна реорганізація і водночас тривалий процес, яким займеться спеціальна робоча група, - розповів Федір Ващук.

Треба піднімати рейтинг математичного та інженерно-технічного факультетів. Саме ці підрозділи мають 95 % студентів-державників, тому від них залежать інші факультети. «За цими факультетами майбутнє. Їхня матеріально-технічна база розбудована силами працівників, на ентузіазмі», — каже в. о. ректора УжНУ.

Під час зустрічі торкнулися й загальноуніверситетських проблем. Філії інших університетів, що діють на Закарпатті, забирають половину освітнього ринку краю. З нового року потрібно активно залучати студентів цих філій до вступу в УжНУ. Також потрібно поставити питання про перенаправлення вчителів, які підвищують кваліфікацію, до стін університету. УжНУ має ліцензію і на цей вид діяльності.

Серед нагальних питань університету — введення в експлуатацію ряду приміщень нового корпусу. Для цього треба чималі кошти, тож із наступного року бюджет вузу планують збільшити до 22 мільйонів.

Під час зустрічі з в. о. ректором були й запитання про стипендії, терміни навчального процесу. Федір Ващук наголошує, що до розподілу стипендіальних виплат ректорат не має жодного стосунку. Шкала оцінювання змінилася ще на початку року в усій Україні. Втім, стипендії не постраждають, бо середній бал залишається 4. А для природничих, математичного, інженерного факультетів коефіцієнт може становити 3,8, за зразком інших вишів України.

Ущільнення навчального процесу відбувається у зв’язку з економією грошей за опалення аудиторій. На стипендії та зарплати воно жодним чином не вплине. Початок нового семестру залежатиме від багатьох чинників, але найімовірніше, що він розпочнеться на початку лютого.

 

Наталія Каралкіна, студентка відділення журналістики УжНУ

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.