Що таке молочниця і як її лікувати?

Щодня з екранів телевізора і по радіо звучить реклама, в якій дівчат закликають позбутися молочниці. Деякі ролики говорять, що поки не вилікуєш з дому не вийдеш. Що ж це за страшна хвороба така, що через неї ховатися дома будеш? І чи так це насправді?

Молочниця, або кандидозний кольпіт на медичній мові, зустрічається приблизно у 80% жінок. Причому піймавши цю заразу одного разу позбутися від неї практично не можливо. Не буду посилатися на наукові терміни, поясню просто на рівні «обивателя». Часто запитувала про це у різних лікарів гінекологів та читала медичну літературу, так ось жоден один лікар не відповів зрозуміло на те, як лікувати і наскільки ефективно буде призначене ними лікування.

 

Молочниця це грибкове захворювання. Виникає через порушення мікрофлори піхви. Протікає вона по-різному. Може проявлятися слабо, в запущених випадках доставляє певні незручності і неприємні відчуття. Визначити наявність молочниці можна самостійно. Це білі виділення, схожі на сметану. Залежно від їх кількості Ви можете зрозуміти, наскільки сильно розвинулася ця хвороба. При запущеній молочниці виділення стають сирнисті, супроводжуючись певною кількістю безбарвної рідини. Виділення роз'їдають шкіру, що викликає свербіж, печіння. Напевно, за специфічність протікання хвороби її і назвали молочницею. Тому що дуже нагадує кисле молоко, і процес варіння сиру, коли молоко розділяється на тверду і рідку субстанції. У момент, коли виділення почнуть розділятися на дві субстанції, з'являється різкий кисломолочний запах, в особливо запущених випадках набуваючи ще і запах затхлості. Якщо у Вас з'являться якісь підозри, відразу йдіть до лікаря, що б Вам призначили інтенсивність лікування.

 

Особливо важливо вилікувати молочницю вагітним жінкам перед пологами. Так як, проходячи по родових шляхах дитинка може заразитися цією хворобою. Але у дітей вона виражається у вигляді білого нальоту з виразками в порожнині рота.

 

Причини виникнення

 

Причинами початку хвороби можуть служити різноманітні фактори. Порушення мікрофлори піхви при попаданні бруду. Не дотримання інтимної гігієни. Користування чужим рушником. Особливо часто молочниця починається і загострюється в жарку пору року. Спека провокує активний розвиток бактерій і грибків. Молочниця може бути побічним явищем при будь-яких захворюваннях жінки. Це і хвороби травного тракту, карієс, все що завгодно. Порушується баланс в організмі, послаблюється імунітет - починається молочниця. Якщо причина молочниці внутрішні хвороби організму, то її лікування буде дорівнювати нулю, до тих пір, поки не буде вилікуване першоджерело, провокатор хвороби.

 

Оскільки захворювання грибкове їм можна заразитися побутовим або статевим шляхом. Побутовий спосіб - використання брудного рушники, рідкісна зміна нижньої білизни, звичайне прання нижньої білизни разом з білизною хворого молочницею. Купання в одній ванні з носієм інфекції, купання в річці або басейні. Будь-який контакт через річ або воду, може передати Вам бактерії, що викликають процес хвороби.

 

Статевим шляхом можна заразитися молочницею від чоловіка. Цікавий той факт, що чоловіки не хворіють молочницею. Але вони є переносниками шкідливих бактерій. Якщо чоловік мав зв'язок з жінкою, хворою молочницею не захищаючись, він може бути носієм цих бактерій протягом тривалого часу. Так як самі по собі вони не гинуть, а чоловік за часту навіть не підозрює про їх наявність. І реклама, в якій показують дівчат, що відмовляються від побачень з-за молочниці безглузда, так як її «не видно». Більшість чоловіків навіть не знають, що це таке, не кажучи вже про ознаки хвороби. Багато хто не замислюються навіть про наявність венеричних захворювань, займаючись сексом не захищаючись, а що говорити про молочницю?

 

Лікування молочниці

 

Лікування краще починати на початковій стадії захворювання. Існує безліч препаратів, якими лікують молочницю. Це вагінальні свічки і таблетки для орального застосування. Найвідоміші препарати, які у всіх на слуху це «Пімафуцин», «Флюкостат», «Тержинан». У рекламі говорять про те, що лікування триватиме 1-3 дні . Але насправді ефективність Флюкостату триває протягом одного місяця. Якщо прочитати інструкцію, стає ясно одна таблетка допомагає на початковій стадії, при більш глибоких стадіях, по одній таблетці він п'ється протягом 3 місяців, а через пів року потрібно повторний курс. Теж саме і з іншими препаратами. Тому часто лікарі спільно з прямим препаратом від молочниці призначають «Трихопол». Багатьох це лякає, так як назва передбачає лікування саме венеричних захворювань, але це звичайний засіб широкого впливу на різні види грибків, свого роду антибіотик. До речі, спілкуючись з подругами, прийшла до висновку, що пігулки «Ністатин», які вже давно не призначаються лікарями, є самим дешевим та ефективним засобом від молочниці.

 

Крім свічок і пігулок попутно призначаються процедури спринцювання. Робляться вони протизапальними і в'яжучими відварами. Це ромашка, кора дуба, чистотіл, череда, можна узяти спеціальний гінекологічний збір. Трави можна використовувати як окремо, так і всі разом. Найкраще поєднання ромашки та кори дуба. Ромашка знімає запалення і подразнення, кора дуба має в'яжучий ефект. Трава заварюється на водяній бані з розрахунку 1 столова ложка на 200 мл. води. Відвар остуджують, проціджують, доводять кип'яченою водою до об'єму 400 - 500 мл. і за допомогою звичайної спринцівки впорскують у піхву. Після спринцювання піхви, залишають невелику кількість відвару для обмивання зовнішніх статевих органів. Само собою, що спринцівку потрібно промивати кип'яченою водою до і після спринцювання. Пластмасовий наконечник кип'ятити. Якщо груша повністю гумова, то кип'ятити її всю. Перед спринцюванням обов'язково мити руки в теплій воді з милом.

 

Свічки звичайно застосовуються на ніч, робляться після спринцювання. Під час лікування слід утримуватися від сексу. Так як ліки не затримуються на достатній для лікування час у порожнині піхви. Хоча, якщо Ви будете проводити спільне лікування, можна відкласти процедури на час «після сексу».

 

Курс лікування від 5 до 10 днів. Часто перші п'ять днів проводититься енергійне лікування, потім п'ять днів тільки спринцювання та вагінальні свічки. Як і будь-яке грибкове захворювання, важливо пройти курс від початку до кінця без перерв. Так як перерване лікування може перейти в стійку форму, не піддається лікуванню раніше застосовуваними препаратами. Доведеться або збільшувати дозування, чи змінювати на більш сильні ліки. Тому бажано починати лікування в перші дні після менструацій, так як під час менструальних днів не можна проводити спринцювання і вводити вагінальні свічки (просто не буде толку).

 

Спільно з жінкою лікування повинно проводитися і у партнера (сімейним або постійним парам). У цьому немає ні чого страшного або ганебного. Будучи переносником хвороби, при першому ж статевому контакті після лікування чоловіком всі бактерії повернутися до вас знову. Узгодьте з лікарем при призначенні лікування Вам, яке лікування має бути проведене партнером. Зазвичай воно повністю відповідає Вашому курсу.

 

Профілактика

 

Для профілактики молочниці важливо дотримуватися правил особистої інтимної гігієни. Щоденні підмивання вранці і ввечері. Використання окремого чистого рушники для витирання статевих органів. Регулярні відвідування лікаря (гінеколога необхідно відвідувати 1 раз на пів року). Прання нижньої білизни повинне відбуватися з порошками що містять хлор, або кип'ятити, обов'язково прасувати, якщо дозволяє тканина. Якщо точно відомо, що хтось в родині має цю хворобу, стирайте його білизну окремо і більш ретельно (хлорування, кип'ятіння).

Після купання в громадських басейнах або відкритих водоймищах, проведіть профілактичне спринцювання травами.

 

Використовуйте презервативи та інші бар'єрні методи запобігання. Або застосовуйте сперміцидні змащення, які знезаражують бактерії.

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.