Чай чорний і зелений, порівняння: користь і шкода

Останнім часом, коли здоровий спосіб життя стає еталоном для все більшого числа людей, ми знову згадуємо про переваги зеленого чаю. Чайний напій в Росії давно завоював популярність.

 

Але не варто помилятися, вважаючи, що для нас традиційним є чорний чай. Ще задовго до того, як Європа дізналася про зеленому чаї, в Росії він вже не здавався незвичним, і був досить популярний і знаком. Пристрасть до чорного чаю, і його приготування "по-російськи" спонукають нас забути, що зелений чай, не менш смачний і корисний. Його виготовляють з таких же чайного листя, що і чорний, але продукт не проходить таку жорстку обробку, що дозволяє зберегти корисні речовини і вітаміни.

 

Науково доведені такі властивості чаю, як здатність зміцнювати імунітет, стабілізувати роботу серця, зміцнювати нервову систему, покращувати сон і підвищувати сексуальну активність.

 

Зелений чай допомагає нам розслабитися, заряджає нас енергією і робить стійкіші до депресій. Це можна пояснити тим, що він очищає кров від шлаків, а можна сказати, що його магічна природа містить у собі цілісний дух аромату і якості. Давні шанувальники чаю помічають, що тільки справжня чайна церемонія в силах розкрити співрозмовника з кращих сторін. Однак потрібно пам'ятати, що цими властивостями може мати тільки найсвіжіший і правильно приготований напій.

 

Перша помилка, з якою стикаються при заварюванні чаю, - запарювання заварки окропом у великій чайнику, де настоюється якийсь час і змішується з цукром. Чорний чай важко чимось або зіпсувати, тому даний спосіб здається єдино правильним. Але зелений чай в рази більш насиченим і ніжніше. Він потребує особливого ставлення. Напевно тому в Росії так мало шанувальників зеленого чаю - погодьтеся, складно отримати задоволення від споживання дивною, гіркою рідини незрозумілого кольору. Професіонали кажуть, що такий чай зовсім не можна пити, тому що при такому способі заварювання чай втрачає всі свої корисні властивості, і більш того - набуває шкідливі.

 

Найважливіше, що варто пам'ятати при заварюванні будь-якого чаю, - не доводьте воду до кипіння. 85'С - ідеальна температура для зеленого чаю. Якщо градус буде вище, гаряча вода знищить його аромат і корисні речовини. Глиняний посуд ідеально підійде для заварювання. Що стосується кількості і тривалості настою, то тут складно дати будь-якої точну пораду, так як це цілком залежить від його сорту і часу збору. Для початку спробуйте одну чайну ложку на 100 мл, якщо смак здався недостатньо насиченим можна збільшити об'єм. І ще одна важлива річ, яку потрібно враховувати - час настоювання зеленого чаю, як правило, не перевищує 10 секунд. Можна зробити, як написано в інструкції, і заварювати 3 хвилини, але кому в підсумку сподобається такий чай? Багато сортів стають гіркими навіть після наполягання протягом 3-4 секунд. Що тоді можна сказати про більш тривалий термін?

 

На сьогоднішній день різноманітність сортів і марок зеленого чаю не знає кордонів. Купуючи чай в магазині, не забувайте дивитися дату випуску та термін зберігання. Незважаючи на те, що в характеристиках чаю виробник вказує довгий термін зберігання, буде наївним вважати, що чай випущений три роки тому буде за своїми властивостями також гарний, як свіжий. Прочитавши інформацію на упаковці можна уникнути такої неприємності, як ароматизатори. Якість такого чаю залишає бажати кращого, тому що сам факт того, що в чай були додані аромати, ідентичні натуральним не може піти йому на користь. Навіть якщо назва говорить, що до складу входять такі добавки як гібіскус, шматочки фруктів, жасмин, цедра лимона, хризантема і інші смачні речі, варто ретельніше ознайомитися зі складом на упаковці. Можливо, це всього лише прикриття для всюдисущих добавок.

 

Але, незважаючи на всі характеристики зеленого чаю, його свіжість і спосіб приготування. Незважаючи на всі його плюси, зелений чай має протипоказання: залежність від кофеїну і надмірна сприйнятливість кофеїну. Чутливість до кофеїну може бути індивідуальною, що зустрічається вкрай рідко, і ситуативною: при захворюваннях нирок, загостренні виразки шлунка, глаукомі та застудних захворюваннях. Вагітним і годуючим жінкам не радять пити багато зеленого чаю, але кілька чашок на день будуть дуже корисні для загального тонусу. Дітям до 12 років не рекомендується захоплюватися міцним чаєм, але м'який, терпкий настій збагатить дитячий організм корисними речовинами і вітамінами.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.