Куріння під час вагітності: зона ризику

Вагітність — час, коли варто всерйоз задуматися про те, щоб кинути палити: відмова від сигарет не тільки поліпшить самопочуття, але і забезпечить необхідну енергію для того, щоб вагітність протікала як можна легше. А найголовніший плюс відмови від куріння під час вагітності — можливість знизити ризик майбутніх проблем зі здоров’ям, у тому числі захворювань серцево-судинної системи, раку та інших хвороб легенів. Куріння під час вагітності не тільки небажано, але навіть небезпечно: за статистикою, кілька тисяч новонароджених немовлят вмирають щорічно через те, що жінки курили під час вагітності.

 

Зрозуміло, відмовлятися від шкідливої звички завжди нелегко — особливо під час вагітності, яка сама по собі найчастіше виявляється непростим випробуванням для жінки. Проте небезпека для здоров’я матері та дитини, пов’язана з курінням під час вагітності, занадто велика, щоб продовжувати палити при вагітності.

 

Чим небезпечно куріння під час вагітності?

 

Коли ви курите, курить і ваша дитина. Отруйні речовини, що проникають в організм вагітної жінки під час куріння — нікотин, свинець, миш’яковисті з’єднання, чадний газ — з легкістю проникають крізь плаценту, запобігаючи нормальний доступ поживних речовин і кисню, необхідних для нормального розвитку плоду, в організм ще не народженої дитини.

 

Куріння під час вагітності може призвести до передчасних пологів, недоношеності і навіть смерті новонародженого. За статистикою, в двадцяти-тридцяти випадках народження дитини недоношеним основним винуватцем виступає саме паління. Куріння під час вагітності — причина чотирнадцяти відсотків усіх випадків передчасних пологів і десяти відсотків випадків смерті новонароджених дітей.

 

Навіть пасивне куріння може виявитися небезпечним для вашої дитини. Пасивне куріння (знаходження поруч з курцем, навіть якщо ви не курите) не менш небезпечно для здоров’я дитини — воно збільшує ризик недоношеності і появи проблем зі здоров’ям немовляти.

 

Куріння під час вагітності може призвести до довгострокових наслідків. Куріння під час вагітності може призвести до загального ослаблення організму дитини — дитина буде частіше хворіти, у нього будуть проблеми з легенями, навчання в дитячому садку і школі буде даватися йому з великими труднощами.

Якщо жінка продовжує палити після народження дитини, з дуже великою ймовірністю дитина буде хворіти набагато частіше: застуди, кашель, інфекції середнього вуха у дитини — часте явище в тих сім’ях, де батьки курять після народження дитини. У новонароджених об’єм легенів дуже маленький, і пасивне куріння може утруднити подих, спровокувати бронхіти або пневмонію.

 

нікотінзаместітельной терапії (наприклад, антинікотиновий пластир) може вплинути на здоров’я дитини. Якщо для того, щоб позбавитися від шкідливої звички вам необхідні засоби, що замінюють нікотин в сигаретах (наприклад, стандартний спосіб боротьби з курінням — антинікотиновий пластир), краще проконсультуватися з гінекологом. Тільки лікар може оцінити потенційні ризики та переваги таких методів боротьби з курінням при вагітності.

 

Як кинути палити під час вагітності

 

Від будь шкідливої звички або залежності (особливо формувалася впродовж багатьох років) позбутися дуже складно. Щоб боротися з курінням усвідомлено, заздалегідь оціните переваги відмови від сигарет:

 

Відмова від сигарет під час вагітності:

 

Знижує ризик передчасних пологів і недоношеності дитини

Збільшує кількість поживних речовин і кисню, яке дитина одержує під час вагітності

Знижує ризик появи проблем зі здоров’ям у ще не народженої дитини і у вагітної жінки

Забезпечує енергію, необхідну для нормального перебігу вагітності

Дозволяє заощадити гроші, які можна витратити на придбання речей, необхідних дитині в майбутньому

Заміна звичок

 

Звичку курити в певний час (наприклад, після їжі) постарайтеся замінити на звичку більш корисну — наприклад, прогулянку або читання. Якщо ви звикли палити, читаючи газету або книгу, замініть сигарети перекусом або склянкою соку.

 

Проконсультуйтеся з лікарем

 

Якщо відмова від сигарет дається вам з працею, зверніться за медичною допомогою — лікар може порекомендувати методи боротьби із залежністю від нікотину, що підходять для вагітної жінки (це можуть бути нікотиновий пластир, жуйка, які-небудь лікарські засоби, безпечні під час вагітності ).

 

При виникаючому бажанні викурити сигарету займіться чимось, що відверне вашу увагу. Добре допомагають при позбавленні від нікотинової залежності льодяники або жувальна гумка.

Постарайтеся якомога менше спілкуватися з курцями і бувати в тих місцях, де дозволено палити.

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.