Як і з чим вживати вино

К Підбираючи вино до столу, крім власних пристрастей необхідно також робити ставку на дотримання класичного правила: смак, букет і фортеця вина повинні врівноважувати смакові особливості страви, гармоніювати з ним.

Смак вина не повинен домінувати над смаком блюд, з якими воно вживається. І навпаки, смак страв не повинен контрастувати, «забивати» смак і аромат вина.

 

Білі і рожеві сухі вина ідеально поєднуються з продуктами моря, ковбасними виробами, м'ясом птиці, ніжними сирами. При цьому білі вина, як сухі, так і солодкі, служать ще чудовим аперитивом.

 

Типовим французьким блюдом, вживаним виключно з білими солодкими винами, є знаменитий паштет з гусячої печінки.

 

Білі і рожеві напівсухі і солодкі вина підходять до десертних блюд і гострих сирів.

 

Червоні вина, так звані легені, з фортецею 11,5%, поєднуються з рибними блюдами, ковбасою, білим і червоним м'ясом, дичиною, ніжними сирами. В останні роки їх частіше і частіше використовують як аперитиви. Прикладом можуть служити бордоські вина Грава, Медока, вина Божоле, Бержерака.

 

Сполучуваність з блюдами червоних міцних вин (фортецею понад 11,5%) не настільки широка, як червоних легенів. Проте вони ідеально підходять до червоного м'яса, дичини і гострого сиру.

 

В наші дні вже не так актуально старе твердження про те, що до темного м'яса і сиру потрібно подавати виключно червоне вино, а до світлого м'яса і риби - біле.Такий підхід до сполучуваності вина і їжі дуже строгий. Сьогодні дивляться головним чином не на те, з чого приготовано блюдо, а яким способом його приготували (жаренням, варенням і т. д.).

 

Без сумніву, саме вибір вина є показником нашого шанування до гостей.

 

Загальне правило підбору вин до страв таке: напої зі складним тонким смаком і ароматом вимагають, як це не парадоксально, простій їжі. У той же час вишукані блюда з складним смаком потребують простих винах, що сприяють засвоюваності їжі і дозволяють уникнути відчуття переповненості шлунку. І тільки!

 

Існує ряд прянощів, приправ і блюд, які не сприяють насолоді смаком і ароматом вина.

Наприклад, оцет. Салат, приправлений оцтом, притупляє чутливість мови, що не сприяє сприйняттю всієї повноти смаку і аромату вина. Цитрусові плоди, ваніль, кава Мокко, кориця, шоколад - все це не кращі супутники вина, хоча в ароматах деяких напоїв ми розрізняємо їх тони.

Жирні сорти риби, копченина також перебивають найсильніший аромат вина. Майже не поєднуються з вином супи, хоча непогано пригубити чарку кріпленого вина перед подачею супу або бульйону.

 

У той же час класичним є поєднання вина з сиром. Сири володіють власним букетом з вельми широким діапазоном запахів: делікатесного, гострого, міцного, витриманого і т. д.

Правило сполучуваності вина і сиру таке: легкі вина - з ніжними за смаком і запахом сирами, міцніші вина - з гострими.

 

Джерело:vinorobctvo.org.ua

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.