Геморой під час вагітності - сучасні методи лікування

Захворюваність гемороєм серед дорослого населення за різними даними складає 10-20%. При цьому у вагітних жінок геморой виникає набагато частіше. У цій статті ми розглянемо найбільш поширені причини виникнення геморою, методи його діагностики і лікування.

 

 

Анатомічні і фізіологічні особливості прямої кишки. Що таке геморой?

Геморой є патологічним збільшенням венозного сплетення прямої кишки.

 

Анатомічна будова прямої кишки дуже своєрідна. Саме ця особливість і робить можливим виникнення геморою. Як відомо, під слизовою оболонкою прямої кишки розташована багата мережа кровоносних судин. Стінки цих судин тонкі, а по самих посудинах тече венозна кров. Венозне сплетення прямої кишки називається гемороїдальним (по назві хвороби, яка виникає при їх поразці) Такий тип будови судинної мережі дуже характерний для кінцевих відділів кровопостачання нашого організму. При геморої вени, що входять до складу гемороїдального сплетення розширюються і втрачають еластичність, - це призводить до виникнення гемороїдальних вузлів.

 

Фізіологічні особливості прямої кишки полягають в наступному: під час акту дефекації або при накопиченні калових мас пряма кишка піддається значному розтягуванню, що може привести до безповоротного ушкодження кровоносних судин цього органу. Також із-за особливостей місця розташування в посудинах прямої кишки постійно скупчується венозна кров (застій крові). Особливо сильний застій крові в прямій кишці виникає в положенні сидячи або при нерухомому стоянні.

 

Причини розвитку геморою у вагітних жінок

Основні чинники розвитку геморою наступні:

 

1. Хронічні запори. При хронічному запорі підвищується розтягування і напруга стінок прямої кишки під час акту дефекації, що у свою чергу призводить до утворення гемороїдальних вузлів. У вагітних жінок частота замків значно вища, головним чином із-за зниження тонусу кишковика під час вагітності.

2. Малорухомий спосіб життя. Гіподинамія (малорухомий спосіб життя) сприяє застою крові у венозному сплетенні прямої кишки, яке з часом призводить до тромбозу вен і утворення гемороїдальних вузлів. Вагітні жінки, через свій стан, вимушені вести більш або менш малорухомий спосіб життя і тому ризик розвитку у них геморою значно вище, ніж у інших людей.

3. Порушення циркуляції крові в нижній половині тіла дуже характерно для вагітних жінок. Під час вагітності, матка, що розвивається, здавлює нижню порожнисту вену, що призводить до застою крові у венах ніг і прямої кишки. Під час пологів внутрішньочеревний тиск у жінки підвищується дуже сильно - це може бути причиною виникнення геморою після пологів.

 

 

Як розвивається геморой у вагітних жінок? Стадії розвитку геморою

Геморой у вагітних жінок розвивається під впливом усіх описаних вище чинників. Ризик розвитку геморою підвищується у міру розвитку вагітності. Особливо часто геморой виникає в III триместрі вагітності або після пологів, проте, виникнення геморою в I або II триместрі вагітності не виключається.

 

Розвиток геморою відбувається таким чином: під дією чинників, описаних вище, відбувається поступове розширення кровоносних судин гемороїдального (кавернозного) сплетення прямої кишки. При цьому розтягування вен тим більше, чим вище термін розвитку вагітності. Розширюючись, стінки вен прямої кишки втрачають еластичність - з часом це призводить до утворення випинання вен під слизову оболонку. Про геморой першої стадії говорять тоді, коли гемороїдальні вузли випинаються тільки в просвіт прямої кишки і не виходять із задньопрохідного (анального) отвору. У міру розвитку хвороби гемороїдальні вузли збільшуються і починають провисати з анального отвору. Друга стадія геморою характеризується провисанням гемороїдальних вузлів з анального отвору, які, проте, вправляються назад в пряму кишку при зміні позиції тіла.

 

На третій стадії геморою у вагітних гемороїдальні вузли провисають з анального отвору і не вправляються в пряму кишку при зміні позиції тіла.

 

 

Симптоми геморою у вагітних жінок

Симптоми геморою залежать від стадії хвороби. Описані вище стадії можна розподілити на внутрішній (перша стадія) і зовнішній геморой (друга і третя стадії).

 

При внутрішньому геморої симптоми хвороби виражені мало, а основний симптом - провисання гемороїдальних вузлів з анального отвору, відсутній. На цій стадії геморою у вагітних жінок можуть виникнути болі під час акту дефекації, невеликі кровотечі або сліди свіжої крові на калових масах, свербіж і дискомфорт в області анального отвору.

 

При зовнішньому геморої основним симптомом хвороби вважається провисання з анального отвору багрово червоних вузлів. Може провисати тільки один вузол, а можуть і декілька вузлів. Ця ознака дозволяє відрізнити геморой від інших хвороб, початкові симптоми яких можуть нагадувати геморой (наприклад, тріщина анального отвору). Унаслідок провисання гемороїдальних вузлів ходьба і сидіння стають украй хворобливими, сильні болі виникають при дефекації.

 

Особливо сильні симптоми геморою у вагітних виникають під час утиску гемороїдального вузла : найсильніші болі в області анального отвору, підвищення температури. У таких випадках строго потрібне звернення до лікаря хірургові.

 

 

Діагностика геморою у вагітних

Діагностика геморою у вагітних в першу чергу передбачає збір даних про симптоми хвороби і про її розвиток. Поява болю, свербежу, дискомфорту і невеликих кровотеч з прямої кишки під час вагітності надає лікареві право запідозрити геморой. Як вже говорилося вище, геморой у вагітних найчастіше розвивається в III триместрі вагітності або після пологів (післяпологовий геморой). Поява гемороїдальних вузлів, які провисають з анального отвору, дозволяє з точністю встановити діагноз геморою, проте навіть в цьому випадку потрібне додаткове обстеження вагітної жінки - це дозволяє встановити стадію геморою і відрізнити його від інших хвороб (чи встановити наявність інших хвороб з схожими симптомами).

 

Для уточнення діагнозу проводять пальцьове дослідження прямої кишки. При цьому лікар може помацати внутрішні гемороїдальні вузли, оцінити їх розташування, розміри, кількість. Пальцьове дослідження прямої кишки дозволяє визначити наявність тріщини прямої кишки (ця хвороба часто супроводжує геморой, має схожі симптоми, але лікується інакше).

 

Точне встановлення діагнозу геморою у вагітних має важливе значення в правильному призначенні лікування, яке, як ми покажемо нижче, знаходиться в строгій залежності від форми (стадії геморою).

 

 

 

Лікування геморою у вагітних

Геморой розвивається повільно. Одночасно з прогресією хвороби ускладнюється і його лікування. Якщо початкові безсимптомні стадії геморою можна лікувати тільки за рахунок корекції дієти і спеціального гігієнічного режиму, то пізніші стадії хвороби вимагають комбінованого медикаментозного лікування, а важкі випадки геморою можуть бути дозволені тільки за допомогою хірургічної операції. Нижче ми розглянемо методи лікування геморою залежно від ступеня тяжкості хвороби.

 

 

Лікування початкових стадій геморою (безсимптомний геморой). Загальні методи профілактики геморою.

На жаль, діагноз безсимптомний геморой ставиться украй рідко. Тому методи лікування, які будуть описані в цьому параграфі, більше підходять для профілактики геморою. З огляду на те, що усі вагітні жінки схильні до великого ризику розвитку геморою, заходи профілактики доцільно проводити на всьому протязі вагітності, не чекаючи появи симптомів хвороби.

 

Заходи профілактики геморою надзвичайно прості:

 

1. Нормалізація стільця (усунення запорів). Вагітні жінки часто страждають запорами, а замки, як відомо, є одним з основних чинників розвитку геморою. Для профілактики і лікування запору треба відкоригувати живлення: в їжу додається більше продуктів, що містять грубу рослинну клітковину (овочі, фрукти, злаки, крупи, чорнослив). На процес травлення благотворно впливають і молочно-кислі продукти. М'ясо і інша їжа з багатим змістом білку навпроти привертає до розвитку замків. Також слід відмовитися від надлишку жирів, кави, гострих приправ.

2. Гігієна області промежини. Гігієнічний відхід - це важлива міра профілактики геморою у вагітних. З метою профілактики геморою рекомендується обмивати область промежини і анального отвору після кожного акту дефекації, один раз в день можна проводити сидячі ванни з антисептиками (настій ромашки, слабкий розчин марганцівки та ін.)

 

 

Лікування геморою другої стадії у вагітних жінок

До цієї групи входять вагітні жінки, у яких вже є ті або інші симптоми геморою (свербіж і біль в області промежини, кровотечі із заднього проходу і ін.). Лікування геморою у цієї категорії пацієнтів розпочинається із заходів профілактики описаних вище - це допомагає зупинити розвиток хвороби. Другий етап лікування має на увазі призначення лікарських препаратів. У лікуванні геморою можуть застосовувати два типи лікарського лікування : місцеве і системне. У разі вагітних жінок місцеве (топическое лікування) віддається перевага над системним. Локальне нанесення лікарських препаратів знижує ризик розвитку побічних ефектів, збільшує ефективність лікування і знижує негативний вплив лікування на плід.

 

На сьогодні існує велика кількість різних ліків для місцевого лікування геморою. Остаточний вибір препарату і метод його нанесення і тактика лікування призначається лікарем, що спостерігає вагітну жінку.

 

Зазвичай антигемороїдальні препарати випускаються у вигляді свічок або кремів. До складу цих препаратів (Гепатромбин Г) входять наступні компоненти: судинозвужувальний засіб, місцеві знеболюючі ліки і протизапальний компонент.

 

 

Лікування пізніх стадій геморою

Лікування пізніх стадій геморою призначає в тих випадках, коли у вагітної жінки вже є випадання гемороїдальних вузлів, які не можуть бути вправлені в просвіт прямої кишки. Ще одним свідченням до операції є наявність гострих ускладнень геморою : утиск гемороїдального вузла, омертвіння вузла, гостре запалення.

 

Хірургічне лікування геморою проводять із застосуванням різної хірургічної техніки. У разі геморою у вагітних операцію можна відкласти на період після пологів, а під час вагітності проводить консервативне лікування.

 

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.