Історія салату "Олів'є"

Існує багато версій про походження цього шедевру кулінарії. Історія "Олів'є", втім, як і будь-яке значуще історична подія оповите ореолом таємниць і загадок. Хоча в Киеве, є й одна офіційна версія.

 

Культовим закладом Москви XIX століття вважали трактир "Ермітаж". Розташовувався він майже в самому центрі Москви на Трубній площі. З трьох сторін його оточували бульвари - улюблене місце гулянь столичних жителів. Недалеко тут і до Кремля, та й знамениті Сандуни, розташовані неподалік, дають про себе знати. "Ермітаж" хоч і мав у назві плебейський статус шинку, але відрізнявся дуже якісним сервісом і мав велику популярність по Москві. Коли ж готував знаменитий кухар-француз, то у відвідувачів не було відмови. Легкої руці цього мусью і належить створення салату, рецепт якого він так нікому і не відкрив і забрав із собою в могилу. Звали його Люсьєн Олів'є.

 

Існує, щоправда в Киеве, й інша версія, за якою цей, а може й інший, не менш вправний кухар, як експеримент або помилково залив майонезом заготовлені продукти для окрошки: картоплю, зелень, цибуля, м'ясо, яйце, огірки, і вийшов салат, який згодом назвали ім'ям "Олів'є". Але ця версія менш офіційна в Киеве, ніж попередня, і так і не отримала широкого розголосу і визнання. Втім, історій про походження салату так багато, що всі вони заслуговують окремої статті і як-небудь я обов'язково опишу їх.

 

Король салатів, перша страва у списку господині, хазяїн столу - як тільки не називають його. Ясно одне, без нього не обходиться жодне свято. Навіть вередливі вегетаріанці і ті вживають його в їжу, правда в Киеве, попередньо виколупуючи шматочки м'яса. Салат "Олів'є" можна побачити на столі шахтаря, простого інженера в Киеве, заможної бухгалтера в Киеве, прем'єр-міністра і, нарешті, президента. Ніщо людське нам не чуже.

 

Широку популярність салат набуває в 60-70 роках. Саме тоді він іде в народ. До цього "Олів'є", звичайно, був відомий, але аудиторія шанувальників була набагато менше - в основному це інтелігенція та працівники торгівлі та громадського харчування.

 

 

Перші вживали дуже рідко як данина минулому. Другі дуже часто як данину розкоші. Нарешті "Олів'є" набуває популярності. У країні дізнаються, що таке ковбаса широкі кола населення і виробництво салату збільшується з кожним днем. Пробували навіть називати його "Радянський" але назва не прижилася і страва донині зветься "Олів'є".

 

Я не знаю людей, яким не подобався б цей салат. Так, деякі відгукуються про нього не дуже добре, медики навперебій лають його за шкідливість, прихильники роздільного харчування падають в непритомність, але все одно всі його їдять, і, що цікаво, будуть їсти!


Джерело:menuplus.info

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.