Сучасні методи лікування простатиту

Людина сучасного суспільства, вічно зайнятий повсякденної побутової та соціальною роботою, вже давно втратив тісний зв'язок із природою. Цивілізоване суспільство сьогодні пропонує практично всі блага з найменшою витратою нашої активності. Природою з її сходу та заходу, ми частіше милуємося, дивлячись в екран телевізора або монітора. А наша власна природа при цьому хандрить і чахне з кожним днем. І не дивно, що приходять хвороби, які і говорять своєю мовою про те, що людиною порушені важливі закони цьому житті. Одним з таких захворювань є простатит, яким сьогодні страждає до 30% чоловічого населення планети в основному самого цікавого та активного періоду життя - від 20 до 50 років.

Анатомія та функції простати.

 

Передміхурова залоза в силу свого анатомічного розташування є досить уразливим органом. Розташована простата в центрі чоловічої тазу, охоплюючи шийку сечового міхура і верхній відділ уретри. Її вивідні протоки відкриваються в сечовипускальний канал. Задня її частина межує зі стінкою прямої кишки. Простата тісно пов'язана з роботою чоловічих репродуктивних органів - насінних бульбашок і семявиводящіх проток. І виконує декілька дуже важливих для чоловіка функцій:

синтезує чоловічі статеві гормони,

виробляє простатичний сік, що є основою для сперми,

продукує цілий ряд біологічно активних речовин,

виконує роль клапана, що закриває вихід із сечового міхура під час статевого акту,

забезпечує яскравість сексуальних відчуттів за рахунок розвиненої системи іннервації.

 

Що таке простатит, і яким він буває?

 

Простатит - одне з найпоширеніших сьогодні урологічних захворювань. Це запалення передміхурової залози, яке часто має бактеріальне чи вірусне походження і носить характер гострого або хронічного захворювання.

 

Під час захворювання, природно, порушуються функції простати, що позначається на роботі всього організму чоловіки, а також на його особистому житті, відносинах в суспільстві і трудової активності.

 

Лікарі виділяють наступні види простатиту:

 

1.Острий бактеріальний простатит;

2. Хронічний бактеріальний простатит;

3. Неінфекційний простатит (викликаний механічними факторами);

4.Сіндром хронічної тазової болі - СХТБ

 

(Наявність симптомів простатиту, але відсутність ознак запального процесу).

 

 

Як проявляється простатит?

 

Іноді захворювання розвивається раптово і тоді розгортається повна картина гострого простатиту, який переноситься досить важко. Страждає весь організм, адже проявляється відразу цілий комплекс симптомів:

 

Жар і лихоманка з підвищення температури тіла до 38-39 ° С,

Гострі болі в промежині, паху, в надлобковою області,

Гострі болі під час сечовипускання і дефекації (природно, ці функції утруднені) ...

 

Найчастіше захворювання розвивається повільно, не турбуючи чоловіка занадто сильно. Перераховані вище симптоми будуть виражені в меншій мірі і не всім комплексом одночасно. Температура може бути нормальною або злегка підвищеної. Чоловік буде працездатний, але його активність, однозначно, знизиться. Зблідне і інтерес до жінок. Хронічний простатит дуже негативно позначається на загальному самопочутті чоловіка, роблячи його вкрай дратівливим, незадоволеним і заклопотаним. Такий стан може тривати досить довго, адже хворий, сподіваючись на відновлювальні резерви свого організму й на власні сили і знання, затягує із зверненням до лікаря. У результаті, стан може погіршитися ускладненнями. Цим і небезпечний хронічний простатит, адже призводить до цілого ряду неприємних захворювань.

 

Ускладнення простатиту. Які вони?

 

Запалення передміхурової залози ускладнюється іншими захворюваннями в тому випадку, коли не було застосовано своєчасне та ефективне лікування. Можливий розвиток таких захворювань:

Абсцес простати (гнійне запалення),

Сепсис (загальна зараження крові),

Склероз передміхурової залози

 

(Заміна загиблих тканин простати сполучною тканиною);

Імпотенція,

Безпліддя,

Цистит, пієлонефрит,

Хронічні розлади сечовипускання,

Аденома передміхурової залози ...

 

Загальну картину захворювання ускладнюють також психологічні проблеми чоловіки, які виникають внаслідок тимчасової або повної втрати однією з важливих чоловічих функцій.

 

Найбільш часті ускладненням простатиту - сексуальні розлади і, зокрема, порушення потенції, яке виникає у 80% випадків хронічного простатиту. Тому, про це захворювання трохи докладніше.

 

Імпотенція - це особлива форма розлади статевої функції чоловіка, що призводить до нездатності здійснювати повноцінний статевий акт.

 

Зниження або відсутність ерекції статевого члена часто викликано патологічними змінами в статевих органах чоловіка. Тривала відсутність оргазму, як правило, призводить до порушень гормонального фону чоловіки і багатьом розладів з боку роботи нервової, серцево - судинної та інших систем організму. Адже у ньому все дуже тісно взаємопов'язано. Яка б не була причина виникнення імпотенції, вона завжди чинить негативний вплив на психологічне та емоційне здоров'я чоловіка, а також на його міжособистісні й сімейні стосунки. Тому, необхідно вчасно звертатися за допомогою до фахівця та лікувати захворювання, які часто приводять до цього неприємного ускладнення. А найбільш часта причина зниження потенції - простатит.

 

Перш ніж говорити про лікування запалення передміхурової залози, необхідно розібратися в причинах, його викликають.

 

Причини виникнення простатиту та його ускладнень.

 

Їх можна умовно розділити на дві великі групи:

 

1. Зовнішні (патогенна мікрофлора, негативні екологічні та кліматичні чинники).

2. Внутрішні (викликані способом життя людини).

 

Найчастіше захворювання виникає при збігу внутрішніх причин і зовнішніх факторів, що привертають. А тепер трохи докладніше.

 

Одна з основних причин - порушення кровообігу в органах малого тазу, що може бути викликано:

малорухливим способом життя («сидяча» професія),

переохолодження,

травми промежини,

часті закрепи,

мала або надмірна сексуальна активність,

хронічні хвороби судин (часто атеросклероз судин малого таза) ...

 

Другий за важливістю причиною виникнення простатиту є імунодефіцит, який створює передумови для приєднання та розвитку інфекції в статевих органах чоловіка. Причин зниження роботи імунної системи багато. Назвемо деякі з них:

хронічні стреси,

шкідливі звички (зловживання алкоголем, куріння),

перевтома, порушення біоритмів життя,

неправильне харчування (велика кількість жирної, борошняної і рафінованої їжі),

порушення обміну речовин в організмі,

перенесені венеричні або урологічні захворювання (уретрит, гонорея ...),

хронічні хвороби (тонзиліти, бронхіти ...)

 

Ці та багато інших чинників часто створюють сприятливі умови для різних бактерій і вірусів, які і викликають запальний процес простати. Найбільш часті збудники - кишкова паличка, стафілокок, стрептокок, гонокок, хламідії, трихомонади, уреаплазма ... Інфекція може потрапляти в передміхурову залозу з сечового міхура, сечівника, прямої кишки, по кровоносних і лімфатичних судинах малого тазу. Але викличе вона захворювання тільки у разі наявності сприяючих причин. Простатит може виникнути і без втручання бактерій і вірусів, наприклад, в результаті «випадкового» закидання сечі в семявиводящіе протоки. Правда, велика ймовірність, що інфекція потім приєднається. Тому в першу чергу необхідно розібратися, що запустило механізм виникнення захворювання і прибрати ці причини. Перебіг простатиту рідко буває стабільним. Він деколи загострюється і нерідко ускладнюється, а то набуває приховану форму. Навіть якщо досягнуто тривала ремісія, не варто нехтувати періодичними обстеженнями у лікаря.

 

Часто потрібно проведення комплексу складних діагностичних досліджень. Обов'язковими з них є лабораторні аналізи на виявлення збудника захворювання. Бажано також ультразвукове дослідження, комп'ютерна, рентгенологічна діагностика й інші методи, які лікуючий лікар вважає доцільними у тому чи іншому конкретному випадку. Тільки так лікар може призначити ефективне лікування, і воно буде успішним.

 

Сучасні методи лікування простатиту та його ускладнень.

 

На початку лікування захворювання необхідно створити сприятливий фон, який потрібно організму хворого для одужання. Він буде складатися з правильного способу статевого життя, харчування, розумного чергування праці та відпочинку, а також інших заходів, що впливають на причини захворювання.

 

Лікування гострого простатиту не представляє великої проблеми для сучасних лікарів. Як правило, застосовуються антибіотики, які підібрані з урахуванням чутливості патогенної мікрофлори, нестероїдні протизапальні препарати, імунні стимулятори, ферменти, вітаміни, препарати, що покращують циркуляцію крові.

 

Використовуються також різноманітні фізіотерапевтичні методи лікування:

 

електрофорез, електростимуляція,

СВЧ-, КВЧ-терапія,

ультразвукова терапія,

лікування лазерним променем,

гірудотерапія (використання п'явок),

лікування грязями,

голкорефлексотерапія,

лікувальна фізкультура,

масаж простати ...

 

Повного лікування простатиту вдається досягти в одиничних випадках, найчастіше захворювання все-таки переходить в хронічну форму. І основне завдання лікаря - домогтися більш тривалій ремісії захворювання. Простатит лікуватися комплексно, при цьому кожному пацієнтові лікар підбирає індивідуальну схему. Головне - лікування слід починати якомога раніше, строго дотримуючи рекомендації фахівців.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.