Кава по-закарпатськи: традиція, смак і користь (ВІДЕО)


Цього тижня у світі відзначають Міжнародний день кави. Для закарпатців цей напій  більше, ніж просто спосіб прокинутися. Тут із нього починають день, ведуть ділові зустрічі й навіть вимірюють гостинність. Кава на Закарпатті  це культура, традиція та маленький ритуал, без якого складно уявити щоденність.

Ранок Світлани починається із запаху свіжозмеленої кави. Жінка каже - без горнятка цього напою прокинутися значно важче. Пан Василь теж  щодня із кавою. Для нього цей напій - не просто пробудження, а спосіб увімкнути мислення. На лавиці у дворі він поволі смакує кавою й паралельно грає у шахи. Науковці підтверджують: кава справді може покращувати концентрацію, підвищувати увагу та навіть знижувати ризик деяких захворювань серця й судин. Дослідження також довели - у помірних кількостях напій позитивно впливає на пам’ять і настрій. Кава містить понад тисячу біологічно активних речовин. А помірне споживання може знижувати ризик діабету другого типу. Бариста розповідає, гостей своєї кав’ярні частує кавою змішаними сумішами кави арабіки та рообусти. Серед гостей найбільш популярні еспресо, капучино. Але є й тренди - наприклад, кави з додаванням спецій або альтернативного молока. На Закарпатті кава - це значно більше, ніж напій. Тут це традиція, частина культури та навіть спосіб спілкування. На вулицях Ужгорода чи Мукачева можна побачити, як горнятко кави об’єднує друзів, колег і навіть незнайомців. Та лікарі нагадують: користь кави проявляється лише тоді, коли вона в міру. Кава пробуджує, надихає і додає сил. А головне - об’єднує людей. І, мабуть, саме тому залишається одним із найпопулярніших напоїв не тільки на Закарпатті, а й  у світі.

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар