В обласному центрі Закарпаття чотири дні поспіль насолоджувалися «Божоле» — молодим домашнім вином. А ще цибулевим супом, смаженими каштанами, пастою та штруделем.
Дух Франції відчули в Ужгороді. Чотирі дні поспіль тут дегустували 18 сортів найкращого молодого домашнього вина із цьогорічного врожаю.
Ідея запозичена від французів, а напої закарпатські. Кухарі спекли 100 кілограмів тістечок. У казанах посеред вулиці приготували глінтвейн та запашний чай із 25-ти трав і фруктів. А ще смажили каштани й наварили 300 літрів цибулевого супу.
«Цибуля, олія, біле вино - класичний французький цибулевий суп. На цей 100-літровий казан пішло 150 кілограмів цибулі. Готували цілий день вчора. Варили, перетирали через дрібне сито, зливали у чани. Смак - класичний, французький», - запевняє кухар Михайло Купець.
Першу діжку молодого вина урочисто відкрили на головній ужгородській вулиці Корзо. Частину напою вилили на землю – це подяка за добрий урожай. Молоде вино, ще не витримане у дубових діжках - надзвичайно легке та свіже.
Рожеві, білі й червоні, десертні й сухі молоді вина тисячі туристів порівнюють зі справжнім «Божоле» із Франції. Кажуть - закарпатські напої - не гірші й ідеально смакують із французькими стравами.
Атрибут свята - спеціальний скляний келих із пам’ятним гравіруванням, з якого п’ють «Божоле». Власники таких келихів беруть участь у розіграші романтичної подорожі на двох до Парижа.
А організатори дійства впевнені: свято привчає людей до якісних натуральних напоїв. І розвиває бренд закарпатського домашнього вина.
Світлана Ковбиця, «ФАКТИ», ICTV