Шкідливий вплив чіпсів на організм людини

Кожний з нас хоча б раз у своєму житті пробував чіпси. З кожним роком усе більше з'являється нових виробників чіпсів, оскільки цей продукт користується колосальною популярністю. І це незважаючи на те, що всі частіше ми чуємо про шкоду подібних продуктів для нашого здоров'я. У цій статті ми розповімо, чим все-таки обумовлено шкідливий вплив чіпсів на організм людини

Виробництво й склад чіпсів

 

Багато хто вважають, що чіпси роблять із картоплі. Однак це далеко не так. Більша частина виробників чіпсів для їхнього готування використають кукурудзяне або пшеничне борошно, а також суміш крохмалів. Найчастіше це генетично модифікований соєвий крохмаль. Потрапляючи в організм людини, він перетворюється в глюкозу, а часте вживання чіпсів приводить до надлишкового її нагромадження в печінці, що у свою чергу приводить до ожиріння. Вищевказані інгредієнти замішуються в тісто, з якого й формують чіпси, а потім вони обсмажуються в киплячому жирі при температурі 250 градусів. Найчастіше жири використають дешеві, оскільки дорогі очищені масла значно відбиваються на ціні готової продукції, роблячи виробництво нерентабельним. Варто відзначити, що технологія виробництва чіпсів передбачає їхнє обсмажування не більше 30 секунд, однак це правило рідко дотримується на сучасні виробництвах

 

Смак чіпсів, зроблених за такою технологією, сильно відрізняється від картопляного, тому для його зміни використають різні смакові добавки й приправи. Найпоширенішою добавкою є глутамат натрію. Про його шкоду написано багато, потрібну інформацію легко можна знайти у відкритому доступі. Слід тільки зазначити, що завдяки глутамату натрію навіть несмачна їжа перетворюється в таку, котру хочеться їсти знову й знову, що на руку виробникам чіпсів

 

Шкідливий вплив чіпсів на організм

 

Гидрогенизированный жир, що накопичується в чіпсах, сприяє утворенню "поганого" холестерину, що є причиною розвитку атеросклерозу, тромбофлебітів й інших небезпечних захворювань. У процесі виробництва чіпси так просочуються жиром, що, з'ївши невеликий пакетик, ми одержуємо близько 30 м такого жиру. А що вже говорити про більші порції чіпсів

 

Зустрічаються виробники, які для готування чіпсів використають дійсну картоплю. Однак він найчастіше генномодифицированный, оскільки він має рівні, більші й неушкоджені бульби – адже його не їдять шкідники. Для жаркі картопляних чіпсів також використають дешевий жир

 

При такому процесі обсмажування картоплі всі його корисні властивості руйнуються, і проявляються такі властивості, як канцерогенні. У процесі розпаду жирів утвориться акролеин, що володіє канцерогенними й мутагенними властивостями. Його утворення відбувається навіть при дотриманні самої зробленої технології. Щоб скоротити кількість утворення даної речовини, потрібно регулярно міняти масло для жаркі

 

Ще одним і навіть більше небезпечним канцерогеном є акриламід, що може утворюватися навіть у домашніх умовах, якщо неправильно обране масло або сковорода занадто розпечена

 

Недавно в ході досліджень у чіпсах була знайдена речовина за назвою глицидамид, найближчий родич акриламіду, що здатний викликати не тільки розвиток ракових пухлин, але й руйнувати ДНК. А скільки ще токсинів, що втримуються в чіпсах, поки не встигли вивчити?

 

Є ще такий вид чіпсів, як повітряні, у яких утримується менше токсичних речовин, чим інших видах чіпсів. Технологія їхнього виробництва передбачає їхнє обсмажування протягом 10 хвилин, однак й у них накопичується певна кількість канцерогенів. Взагалі виробникам набагато вигідніше використати всілякі суміші для виробництва чіпсів, оскільки для одержання 1 кг продукції потрібно до 5 кг картоплі

 

Всі ми не раз чули про шкоду чіпсів для здоров'я людини, однак однаково аматори цього продукту купують його, найчастіше знаючи, що вживання чіпсів може викликати гастрит, печію, проблеми з роботою кишечнику й алергію. Велика кількість солі, що втримується в чіпсах, залучає багатьох аматорів "солененького". Однак надлишок її в організмі приводить до гальмування нормального росту костей, розвитку серцевих захворювань і порушенню обміну речовин

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.