Аспірантка УжНУ взяла участь у міжнародній науковій конференції, присвяченій 50-ій річниці проведення Другого Ватиканського собору

9-10 листопада 2012 року у Житомирському державному університеті ім. І.Франка відбулася VIміжнародна наукова конференція «Україна-Ватикан: до і після Другого Ватиканського Собору».

Ця конференція стала логічним продовженням циклу конференцій, які були започатковані ще у 2008 році завдяки виникненню наукового проекту під загальною назвою «Україна і Ватикан». В рамках даного проекту попередньо проведено п’ять міжнародних наукових конференцій: «Українсько–ватиканські відносини в контексті суспільних і міжконфесійних проблем» (м. Івано-Франківськ, 28 – 29 березня 2008 р.), «Україна і Ватикан у розвитку вищої освіти і духовності» (Одеса, 31 жовтня 2008 р.), «Україна і Ватикан в контексті культурно-цивілізаційного діалогу: історія і сучасність» (м. Київ, 21-22 квітня 2009 р.), ««Взаємовідносини України і Ватикану: історичні та сучасні візії»» (Рим, 26-28 жовтня 2009 р.), «Україна і Ватикан – проблеми державно-церковних взаємин у контексті об’єднаної Європи» (Галич, 26 –28 травня 2011 р.).

VІ Міжнародна науково-практична конференція «Україна і Ватикан: до і після Другого Ватиканського собору» присвячена відзначенню 50-річчя ІІ Ватиканського собору. Організаторами даної конференції виступили − Відділенням релігієзнавства Інституту філософії НАНУ, Кафедри релігієзнавства, теології і культурології Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, Українською асоціацією релігієзнавців та Житомирським державним університетом ім. І.Франка. підтримку також надали Житомирська ОДА і Івано-Франківська облрада.

Учасниками конференції стали понад сто науковців з Білорусі, Литви, Польщі та України. Окрім провідних релігієзнавців України в конференції взяли участь ієрархи Римо-Католицької Церкви, Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви, Української Православної Церкви (Московського Патріархату), а також представники влади.

Конференція розпочалася привітальними словами до учасників конференції ректора Житомирського державного університету ім.. І. Франка п. Петра Сауха, заступника голови Житомирської ОДА В.Балюрко, заступник директора Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України проф. Анатолій Колодний, архиєпископ Житомирський і Овруцький УПЦ КП Ізяслав (Карга), єпископ-помічник Києво-Житомирської дієцезії РКЦ Віталій Скомороський, представник Апостольської Нунціатури в Україні Павло Вишковський та інші. Було також презентовано фільм під назвою „Другий Ватиканський собор”, відзнятий на реальних подіях Другого Ватиканського собору студією Католицького Медіа-Центру.

Далі відбулися два пленарних засідання, на яких були порушені проблемні питання такого характеру як: „Церква і світ після Другого Ватиканського Собору” (Петро Яроцький, заступник керівника відділення релігієзнавства Інституту філософії ім.. Г.С. Сковороди НАН України), „Другий Ватиканський Собор і проблеми католицької еклезіології” (о. Святослав Кияк, завідувач кафедри релігієзнавства, теології і культурології Прикарпатського національного університету ім.. В. Стефаника), „Міжрелігійний діалог в рішеннях Другого Ватиканського собору: констатація статусу кво чи нова перспектива” (Людмила Пилипович, завідувач відділу історії релігії та практичного релігієзнавства Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім.. Г.С. Сковороди НАН України) та інші.

Всі учасники конференція були розділені по секціям, яких нараховувалося сім : секція №1−„Перед соборові реалії релігійного життя світу й України”; секція №2 − „Напрацювання Другого Ватиканського собору та їх реалізація на українських теренах”; секція №3 −„Другий Ватиканський собор та релігійне життя світу”; секція №4 −„Другий Ватиканський собор і проблеми міжконфесійних відносин в християнстві”; секція №5 −„Релігія і Церква перед викликами постмодерного світу”; секція №6 −„Релігія в контексті духовних процесів: історія і сучасність”; секція №7 −„ Релігія в контексті суспільного життя світу та України”.

Одним з учасників цієї конференції була аспірантка кафедри історії України історичного факультету Ужгородського національного університету, молода дослідниця історії Греко-Католицької Церкви Майороші Марія. Майороші Марія виступала у секції №2 з темою „Рецепція Другого Ватиканського собору в Мукачівській греко-католицькій єпархії”. Хочеться відмітити, що тема доповіді дуже зацікавила учасників секції, а особливо одного з керуючих – Петра Яроцького, який відмітив, що про Закарпаття є дуже мало відомостей і до сих пір цей край залишається непізнаним.

Після закінчення офіційної частини конференції для гостей та учасників було проведено невеличку екскурсію містом Житомиром. І конференції залишилося чимало приємних вражень. І найголовніше – збірник доповідей учасників конференції, анонсований у друк на початок 2013 року.


Джерело:УжНУ

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.