Як правильно вибрати вино

Уявіть ситуацію, коли ви приготували смачну їжу, купили пляшку вина та очікуєте гостей. Апетитний стіл, вино в келихах… Після тосту гості роблять перший ковток і… вечеря безнадійно зіпсована. Такий випадок – жах для багатьох.

 

Так давайте навчимося відрізняти якісне вино від неякісного, щоб подібних казусів не відбувалося.

 

Колір і склад

 

Для того щоб оцінити якість вина, необхідно:

1) налити його в келих, позаду якого помістити білу серветку чи шматочок тканини, і поспостерігати за кольором:

- більшість червоних сортів вин з віком набувають більш густого забарвлення, що наближається до пурпуру у найстаріших вин;

- чим старше біле вино, тим багатшим стає його колір (старе біле вино «грає» на світлі), більше того, знавцеві колір вина може розповісти про те, де вирощений виноград, з якого воно зроблене (чим південніше, тим багатший колір вина);

2) зробити круговий рух келихом для того, щоб простежити, як «сповзає» вино з його стінок: чим більше «язиків» залишається на склі, тим краще вино.

 

Ароматичний букет

 

Для оцінки букету вина необхідно зробити ще один круговий рух келихом, щоб повітря навколо нього наситилося молекулами напою. Після цього слід піднести келих до носа і вдихнути на повні груди:

- молоді сорти вин відрізняються більш «вузьким» запахом: в букеті переважає декілька легко пізнаваних напрямів (наприклад, ягідний запах);

- чим старше вино, тим багатше букет (комплексний).

 

Смак

 

Тепер (нарешті) можна оцінити смак вина. При цьому слід враховувати, що дегустація відрізняється від стандартного способу «оцінки»: дегустувати слід лише трохи пригубивши вино, тобто не роблячи повного ковтка.

 

Первісна оцінка стосується відчуттів, які передає язик. Більш повну інформацію ви отримаєте, якщо «поганяєте» вино по роті, щоб задіяти всі смакові рецептори. Спробуйте зрозуміти, що відчуваєте, виділивши основні складові смаку:

- «легкість»;

- «тонкість»;

- «насиченість».

 

Не варто оцінювати вино після пари секунд його перебування в роті: почекайте, доки воно нагріється.

 

Післясмак

 

Тепер варто ковтнути вино і спробувати сконцентруватися на відчуттях. Той смак, який ви відчуваєте протягом декількох секунд після ковтка, називається післясмаком. Спробуйте оцінити його тривалість. Деякі сорти вин можуть забезпечувати довгий післясмак тривалістю більше хвилини.

 

Ось, власне, і всі моменти, на які варто звернути увагу дегустатору початківцю. Звичайно, визначити сорт винограду, з якого зроблено вино, не вийде, але скласти власну авторитетну думку про його якість цілком можливо. Тепер, попередньо продегустувавши, можете придбати для гостей не кислюче «хімічне» вино, а якісне, красиве і ароматне.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.