Як дізнатися, що дитина вживає наркотики

Якщо ваша дитина досягла підліткового віку і у вас закралися сумніви щодо того, чи приймає вона наркотики, зверніть увагу на коротку характеристику симптомів, які повинні вас насторожити.

 

Слід зазначити, що при зловживанні наркотиками людина міняється взагалі, тому звертати увагу варто на всі деталі. Однак лікарі застерігають батьків від грубого вторгнення у світ дитини, всі підозри по відношенню до неї повинні висловлюватися тактовно і розумно. Тільки в тому випадку, якщо не якийсь один, а практично всі ознаки нетипової поведінки проявляються в житті дитини, слід висловлювати свої сумніви і підозри вголос.

 

Зміни настрою та зовнішній вигляд

Зазвичай підліток змінюється в бік нічим не мотивованої дратівливості, спалахів крику й істерик. Настрій може змінюватися раптово і різко: хвилину тому був веселий і життєрадісний, поговорив з кимось по телефону – до вечора впав у похмурий стан, розмовляє тільки вигуками та вкрай роздратовано. У тому, що стосується зовнішнього вигляду, зміни теж можуть бути кардинальними: дитина змінюється у протилежну сторону в гігієнічних звичках і виборі одягу.

 

Часті незрозумілі зникнення з дому

Свої зникнення підліток або не пояснює, або вдається до безглуздих відмовок. Спроби пояснити, що ви хвилюєтеся і розпитування викликають у дитини злість і спалахи роздратування.

 

Спад інтересів та успішності

Підлітку стають абсолютно нецікаві сімейні та шкільні справи, він сприймається більш холодним, недовірливим «чужим». Ви все частіше стали помічати, що він просто сидить з підручником, але навіть не намагається робити уроки або готуватися до іспитів. Він може пропускати заняття, провалити тести.

 

Систематична брехня

Ви все частіше ловите дитину на брехні. Що характерно: він може брехати з приводу, але робить це так, ніби й не намагається приховувати свою брехню. Версії обманів можуть бути примітивними й одноманітними (втім, може бути і навпаки: брехня виявляється занадто чудернацькою і незрозумілою).

 

Коло спілкування

Дитина перестає спілкуватися зі своїми друзями, в її оточенні з’являються нові обличчя. Друзів, що з’явилися при цьому не видно взагалі, або вони «забігають на секундочку» про щось тихенько пошепотіти біля дверей. З’явилася дуже велика кількість «таємничих» дзвінків і переговорів по телефону, коли дитина не пояснює, хто їй дзвонив.

 

Харчування та сон

Ваша дитина стала їсти більше чи менше? Зміни в її харчових звичках не можна ігнорувати. Зміни в звичайному режимі сну – теж тривожний знак. Підліток може спати, не прокидаючись, цілими днями, а іноді ночами безперервно ходити по своїй кімнаті.

 

Зникнення грошей або речей

На початкових етапах ці неприємні події можуть відбуватися украй рідко. Проте спроби непомітно щось вкрасти у близьких зустрічаються, практично, у всіх сім’ях людей, що лікувалися від наркотичної залежності.

 

Дивна поведінка

Координація рухів злегка порушена, погляд відсутній, підліток намагається заховати очі та швидко втекти у свою кімнату.

 

Окремі з наведених вище ознак можуть бути симптомами різних психологічних труднощів підліткового та юнацького віку. У деяких випадках так можуть розпочинатися захворювання психіки. Батькам необхідно обов’язково це враховувати.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.