Про новації кримінально - процесуального кодексу говорили на Закарпатті

У понеділок, 19 листопада, відбулася прес-конференція стосовно введення в дію нового Кримінально-процесуального Кодексу України. З журналістами зустрілися прокурор Закарпатської області Анатолій Петруня, в.о. начальника УСБУ в Закарпатській області Віктор Любенков, голова Державної податкової служби у Закарпатській області Василь Іванчо, голова апеляційного суду Закарпатської області Микола Крегул, перший заступник начальника УМВС України у Закарпатській області Сергій Россоха.

Уже від сьогодні, 20 листопада, кримінальні справи будуть розслідуватися по-новому. Система правосуддя, правоохороних органів України вже давно вимагала прийняття нового Кодексу, зазначив під час виступу прокурор Закарпаття Анатолій Петруня. Пріоритет документу та головна цінність - конституційні права людини.

Правопорушення вноситимуться до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Так, раніше правоохоронцями розслідувалось близько десяти відсотків із всіх заяв про неправомірні дії. Зараз законодавець зобов’язав правоохоронців реєструвати всі заяви, які мають ознаки кримінального правопорушення.

За словами першого заступника начальника ГУ МВС України у Закарпатській області Сергія Россохи, до цього часу проводилася технічна робота та навчання працівників адже, кожному слідчому потрібно було забезпечити робоче місце з Інтернет-мережею, встановити програмне забезпечення для роботи з єдиним реєстром. Розроблялися інструкції, якими правоохоронці будуть користуватися у роботі.

Анатолій Петруня зауважив, що новий Кримінально-процесуальний кодекс є документом, який повертає не просто судочинство і правоохоронну систему, а всю державну систему обличчям до людей.

Новий КПК містить ряд важливих новацій, які докорінно змінюють процедуру розслідування злочинів, мінімізують кількість судових помилок, поліпшують ситуацію із захистом прав людини. Серед новел процесуального законодавства учасники прес-конференції назвали також запровадження суду присяжних, введення посади слідчого судді, введення поняття «розумних термінів розслідування», рівності захисту і обвинувачення, проведення негласних (розшукових) слідчих дій.

Новації будуть і в роботі СБУ, судів та податкової служби. Зокрема, за словами Миколи Крегула, принципи кримінального права застосовуватимуться із врахуванням європейських стандартів. Це важливо, адже Європейським судом вже винесено 41 рішення щодо порушення прав громадян України. Новий КПК краще захищатиме права українців, впевнений голова апеляційного суду.

Як повідомив в.о. начальника УСБУ в Закарпатській області Віктор Любенков, відтепер Державна митна та прикордонна служби не проводитимуть дізнання, зараз це віднесено до компетенції Служби безпеки України.

Податківці, за словами Василя Іванча, також будуть розслідувати кілька видів кримінальних справ, це стосується ухилення від сплати податків, зокрема, і до Пенсійного фонду, доведення до банкрутства тощо.

 

Джерело:Прес-центр ОДА

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.