Як правильно квасити капусту

Квашення капусти є найбільш простим і найпоширенішим способом переробки цього овочу для його збереження на тривалий термін. Рідко знайдеться хазяйка, яка не розповість вам, як правильно квасити капусту.

 

Починають квасити капусту восени, приблизно з другої половини вересня до половини листопада, в період масового дозрівання пізніх і середньопізніх сортів.

 

Ранні сорти капусти для квашення не придатні, тому що у них качани рихлі і сильно забарвлені в зелений колір. Крім того, ранні сорти капусти бідніше цукром, тому гірше заквашиваются.

 

Існує кілька видів квашеної капусти: шаткувати, рубана і кочення. У домашніх умовах частіше готують січену і качана капусту, рідше шинковану.

 

Качани перед квашением зачищають - видаляють всі брудні і зелене листя, обрізають качана, загнили і підмерзлі листя, і подрібнюють.

 

Подрібнюють також і моркву. Попередньо її гарненько миють і очищають. Морква беруть у кількості 3% від ваги підготовленої до квашення капусти (300 г на 10 кг капусти).

 

Сіль вживають дрібну з розрахунку 2-2,5% від ваги капусти. (200-250 г на 10 кг капусти).

 

Крім моркви можна квасити капусту з яблуками, брусницею, журавлиною, кмином, буряком, лавровий листом. Ці добавки вносять за смаком.

 

Перед закладкою в бочку або емальований посуд капусту невеликими порціями перетирають руками на столі, посипаючи її сіллю і даючи необхідні добавки, поки вона добре не перемішається і не пустить сік. Після цього її закладають в ємність, де вона кваситиметься. Причому кожен шар закладається капусти товщиною 10 - 20 см щільно трамбують. Дно ємності попередньо вистилається капустяним листям.

 

Закінчивши закладку капусти, настилають зверху зелені капустяне листя, серветку, кладуть підгнітний коло і на нього накладають вантаж. Якщо все зроблено правильно, на поверхні круга через добу повинен з'явитися розсіл.

 

Першою ознакою правильного квашення капусти вважається початок бродіння, коли на поверхні розсолу з'являються бульбашки газу і піна, яку слід видаляти.

 

Деякі господині через незнання чи з браку часу не слідують одному простому прийому, в результаті якого поліпшуються смакові властивості капусти. При її бродінні, як ми вже відзначали, утворюються гази з неприємним запахом, негативно впливає на якість готової квашеної капусти. Щоб позбутися цього, необхідно через кожні 1-2 дні протикати капусту в декількох місцях гладким загостреним предметом до самого дна, поки з дірок перестане виділятися неприємно пахне газ.

 

Після того, як квашена капуста осяде, необхідно зняти вантаж, підгнітний коло, верхні листки і шар побурілої капусти. Підгнітний коло треба вимити гарячим содовим розчином, потім серветку - спочатку у воді, потім в насиченому сольовому розчині Серветку віджимають і накривають поверхню квашеної капусти. Потім накладають чистий коло і менший вантаж. Величина вантажу повинна бути такою, щоб розсіл виступив до краю підгнітний кола.

 

Якщо через 2-3 дні розсіл не з'явиться зверху, то вантаж збільшують або доливають розсіл.

 

Краща температура для періоду квашення - кімнатна, для зимового зберігання - від 5 градусів тепла до нуля.

 

Правильно заквашена капуста вважається готової до вживання, коли закінчується молочнокисле бродіння. До цього моменту вона набуває світлий янтарно-жовтий колір, має приємний запах і кислуватим смаком. Гіркий смак свідчить про не правильному ході бродіння або неякісної підготовки капусти до квашення (погана зачистка, залишені зелене листя і т.д.). Неприємний запах готової квашеної капусти говорить про те, що догляд за нею під час бродіння був поганий (не вчасно віддалявся газ).

У готовій квашеній капусті має бути достатньо розсолу, який має мутнувато-жовтий колір і кисло-солодкий смак.

 

Залежно від температури готовність капусти настає через 15-20 днів.

 

Наведемо кілька рецептів закваски капусти:

 

Квашена капуста з яблуками

 

Капуста 10 кг

Морква 300 г

Яблука свіжі 500 г

Сіль 250 г

 

Квашена капуста з журавлиною (або брусницею)

 

Капуста 10 кг

Морква 300 г

Журавлина (брусниця) 200 г

Сіль 250 г

 

Квашена капуста з кмином

 

Капуста 10 кг

Морква 500 г

Насіння кмину 5 г (дві чайні ложки)

Сіль 250 г

 

Квашена капуста з лавровим листом

 

Капуста 10 кг

Морква 300 г

Лавровий лист 15 г (25 листочків)

Сіль 250 г

 

Квашена капуста пряна

 

Капуста 10 кг

 

Морква 500 г

Насіння кмину 5 г (2 чайні ложки)

Насіння коріандру 0,2 г (1 / 4 чайної ложки)

Перець духмяний 3 г (10 горошин)

Яблука в часточках 800 г

Сіль 100 г

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.