Закарпатські прикордонники готові до виконання нових норм Кримінально-процесуального кодексу України

Нещодавно в Адміністрації Державної прикордонної служби України відбулося засідання Колегії, головним питанням якого було – готовність до роботи відомства згідно з новим Кримінально-процесуальним кодексом, який вступив у дію 20 листопада 2012 року. Керівництво Служби всіх рівнів обговорювало, що вже зроблено та що потрібно зробити, щоб після суттєвих змін одного з найважливіших елементів кримінальної юстиції України ефективно працювати на всіх рівнях.

У цьому напрямку підготовка до діяльності Державної прикордонної служби України у відповідності до вимог КПК зразка 2012 року була тривалою і ґрунтовною. Відомство провело необхідну кількість нарад та обговорень за участі представників Держприкордонслужби на рівні вищих органів державної влади у міжвідомчому форматі. За їх результатами відпрацьована уся необхідна нормативно-правова база, погоджена з іншими правоохоронними органами, Генеральною прокуратурою, Міністерством юстиції тощо.

До основних змін відноситься те, що після вступу у силу нового КПК начальників органів Держприкордонслужби позбавлено статусу органів дізнання за злочини, протидія яким належить до компетенції прикордонного відомства та у справах про злочини, вчинені його персоналом. Відповідно до цього начальник органу зобов’язаний передати відповідні матеріали прокурору або органу досудового розслідування у разі виявлення діянь, що містять ознаки злочину.

Водночас згідно КПК затримання осіб за вчинення кримінального правопорушення може здійснюватися уповноваженими особами, до яких також належать військовослужбовці Держприкордонслужби, які безпосередньо несуть службу з охорони кордону. Також новим КПК передбачено, що оперативні підрозділи органів Держприкордонслужби уповноважено здійснювати слідчі (розшукові) дії та негласні слідчі (розшукові) дії в кримінальному провадженні за письмовим дорученням слідчого та прокурора. При цьому доручення слідчого є обов'язковими для виконання і на період їх виконання співробітники оперативних підрозділів користуються повноваженнями слідчого.

Крім того, прийняття нового КПК призвело і до внесення змін у Закон України «Про оперативно-розшукову діяльність». Нові положення цих нормативних документів суттєво впливають на організацію та проведення оперативно-розшукової діяльності. Зокрема, позбавлення Держприкордонслужби права здійснення дізнання та делегування у досудовому розслідуванні повноважень слідчого виключно оперативним співробітникам, наділило оперативні підрозділи новими додатковими функціями з питань проведення гласних та негласних слідчих (розшукових) дій, супроводу прийняття правових рішень за оперативно-розшуковими справами та по кожному правопорушенню, виявленому на державному кордоні.

В Держприкордонслужбі наголошувалося, що прикордонники повинні діяти так, щоб виключити можливість порушення прав людини, перевищення повноважень і несанкціонованих дій. Саме для цього ефективна реалізація нових вимог законодавства, міжвідомчих і відомчих нормативних документів неможливі без якісного їх вивчення. Наразі проводиться переопрацювання навчальних програм, підготовка викладацького складу і тих людей, яким безпосередньо буде необхідно виконувати вимоги нового КПК. У прикордонному відомстві відмічається, що особливу увагу треба приділяти практичній стороні навчань, проведенню тренінгів, ділових ігор, практичному складанню усіх необхідних документів.

Робота у цьому напрямку Держприкордонслужбою продовжується, і вже у січні 2013 року планується узагальнити перший досвід застосування положень нового КПК та запровадити його використання у підготовці фахівців оперативного профілю.


Джерело:Державна прикордонна служба України

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.