Мартіні: історія, користь, коктейлі з напою

Багаторічна рекламна компанія виробника, що складається з безлічі красивих історій і сюжетів, що почалася з двадцятих років минулого століття, і триває до цього дня, домоглася того, що напій Мартіні став символом забезпеченої, усталеної життя.

Саме володар однойменної прізвища, агент з продажу Мартіні Алессандро, і Луїджі Росси, гербаліст, змогли побороти величезну конкуренцію італійських виноробних підприємств і завоювати іноземний виноробний ринок, завдяки рецептом популярного вермуту, який до цих пір тримається в секреті.

Автор цього рецепта з унікальною комбінацією трав, вина і спецій - Луїджі Росси, головний експерт заводу по травах і виноробству.

Коли в 1879 році Алессандро Мартіні і Луїджі Росси стали головними власниками акцій заводу, який завоював популярність у багатьох країнах вермут став називатися також як і компанія - Martini & Rossi.

Італійський король Умберто I в 1893 році дозволив навіть на пляшкової етикетці помістити королівський герб, пишаючись тим, що цей, який завоював повагу у багатьох країнах напій, вироблений в його країні.

У нове століття ця компанія увійшла вже беззастережним лідером. А в 1992 році Martini & Rossi об'єднується з сімейною династією Bacardi, наслідком чого стала поява компанії Bacardi-Martini, і нового дизайну пляшки і етикетки. Зараз частка "Мартіні" перевищує 50% усього світового рику.

Користь Мартіні

Здавна відомо, вживання в помірних дозах хорошого вина дуже корисно для здоров'я. Це можна повною мірою віднести і до "Мартіні".

Вермут "Мартіні" - це кріплене вино, настояне на суміші лікарських трав, серед яких полин, м'ята, деревій, меліса, звіробій, ромашка і безсмертник. Присутні там і спеції: гвоздика, коріандр, імбир, кориця, ваніль, а також фрукти і цитрусові.

Всі ці інгредієнти успішно застосовуються для лікування органів травлення і для зняття напруги.

Алкоголь , що міститься в напої, бере на себе функцію антиоксиданту - бореться з канцерогенами і вільними радикалами.

Не дарма, мабуть, вважається, що при вживанні Martini Bianco тричі на день перед їжею по 50 грам знімається втома і загострюється кмітливість . А Martini Bitter за своїми якостями близький до медичних препаратів, завдяки високому вмісту інгредієнтів, і навіть у багато коктейлі він додається буквально по краплях.

Отже, не більше 50 г тричі на день - інакше шкоди від алкоголю буде набагато більше, ніж користі від присутніх у ньому лікарських інгредієнтів. Про шкоду будь-яких спиртних напоїв добре відомо всім, і якщо ми вирішуємо випити більше, то прекрасно знаємо, на що йдемо - на завтрашню головний біль і всі інші наслідки.

Види Мартіні

Види Мартіні різняться в залежності від переважання трав, спецій і вмісту цукру в складі вермуту.

Martini Rosso - найстаріший вермут, спочатку підкорив світ. Напій, який і був відомий протягом всього 19 століття. Характеризується Rosso більш вираженою гіркотою, сильним присутністю трав. Може готуватися і на основі білого вина з наступним додаванням трав'яних настоїв, цукру і карамелі, що надає цьому вермуту характерний темно-бурштиновий колір і зменшує гіркоту напою. Цей напій чудовий і сам по собі, і у складі коктейлів.

Martini Extra Dry - сухий вермут солом'яного кольору, з сильним смаком і запахом ягід і фруктів, а гіркота полину в ньому відчувається як не можна краще. Вміст алкоголю в ньому на два градуси підвищено, ніж зазвичай, а вміст цукру замість звичайних 16% - тільки 2,8%. Використовується частіше для коктейлів.

Martini Bianco - самий ароматний вид вермуту, настояного на білому вині, світло-солом'яного кольору. За рахунок додавання ванілі, гіркота відчувається зовсім слабо в загальній солодко-гіркого композиції. Через смаку вважається "жіночим напоєм", але надає точно таку ж дію, як і інші алкогольні напої. Частіше інших видів мартіні вживається в чистому вигляді.

Martini Rose - це єдиний вид вермуту, в процесі приготування якого, біле вино змішується з червоним, надаючи напою насичений рожевий колір. Смак тягучий, трохи менше гіркий, ніж Rosso, з виразними слідами гвоздики і кориці. Цей вермут можна нагрівати і пити теплим.

Martini Bitter - вермут з підвищеним вмістом сухих трав, що наближає його до медичних препаратів за своїми якостями. Основу цього мартіні становить не вино, а 25% спирту. Нагадаю, що інші види мартіні містять 16% алкоголю.

Чінзано - відрізняється оригінальним смаком, завдяки своєму складу. Чінзано при вживанні потрібно розбавляти соком, також він присутній в багатьох коктейлях.

Martini D'Oro "золотий мартіні" - золотистого відтінку і з додаванням цитруса, що додає напою специфічний сонячний і теплий аромат і смак, якого на вистачає в північних країнах, для яких спочатку він і створювався.

Martini Fiero - фруктовий мартіні зі смаком класичного мартіні і фруктів, меду і ванілі.

Поступово вермути розділилися на дві групи: італійські, з безпосереднім назвою "Martini" (на смак більш м'які) та французькі вермути (трав'янисті і більше гіркі).

Ціна "Мартіні" при його відмінному Як невисока, доступна для покупки знаменитого вермуту по урочистої нагоди. У чистому вигляді мартіні теж вживається, але все-таки частіше в складі коктейлів.

Коктейлі з Мартини

Існує чотири базових варіанти коктейлю "Мартіні".

Коктейль "Мартіні": 1 мл Біттер, 30 мл вермуту та 30 мл джину. Всі струшується в шейкері з льодом, проціджують у склянку і прикрашається чвертю скибочки лимона.

Коктейль "Мартіні Драй": 10 мл сухого вермуту та 50 мл сухого джину. Перемішати з сухим людом, процідити і подавати разом з оливами.

Коктейль "Мартіні Світ": 20 мл білого вермуту, 40 мл сухого джину. Оформляється оливкою, вишнею або цедрою лимона.

Коктейль "Мартіні Медіум": 10 мл білого вермуту, 10 мл сухого вермуту, 40 мл сухого джину. Перемішати в склянці з льодом, процідити в фужер.

Як справжній класичний коктейль, "Мартіні" кожен видозмінює по своєму смаку.

На основі сухого мартіні і будь-яких соків можна приготувати різноманітні коктейлі на тисячу ладів. Дуже смачний, наприклад, коктейль із сухого мартіні і солодкого ананасового соку з льодом.

Коктейль "Брудний Мартіні" складається з п'яти частин джину, однієї частини сухого мартіні й соку з двох оливок, який робить каламутним цей напій, повністю виправдовуючи його назву.

Коктейль "Манхеттен" включає в себе віскі, мартіні "Rose", кілька крапель мартіні Бітер.

Як потрібно пити мартіні?

Для коктейлів на основі мартіні використовують спеціальні келихи широкої конічної форми на довгій тонкій ніжці. А мартіні в чистому вигляді п'ється з низьких квадратних склянок.

Класичним методом вживання мартіні вважається пити його розбавленим водою.

Чоловіки частіше п'ють мартіні з горілкою.

Зазвичай кожен воліє слідувати своєму смаку. Але пити мартіні потрібно повільно, смакуючи кожну смакову нотку. Можна з соломинкою, а можна і без неї.

У теплому стані мартіні не смачний, в нього слід додати лід. Не варто й сильно охолоджувати мартіні, так як холодний він втрачає смакові властивості. Оптимальною буде температура 10-12 градусів.

Уміння красиво і в міру випити різні спиртні напої, слідуючи ритуалу з відкупорювання пляшки, розлиттям рідини по призначеної для цього посуді, ефектними тостами - це відмінність культурного пиття вина, котрий розкриває всю повноту букета благородного напою, від простого бажання піддати свій мозок дії спирту і випробувати труднощі з мисленням і пересуванням.


Автор:Лілія Юрканіс

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.