Різдвяні традиції Закарпаття (ВІДЕО)


Різдво Христове  вже зовсім близько. Українці готуються до одного з найсвітліших свят року: прибирають оселі, планують святковий стіл і вирішують, у якому колі зустрінуть Святвечір.

Ужгород у передріздвяні дні живе особливим очікуванням. На ринках купують мак, мед, рибку, і все, що потрібне для найсмачніших святкових страв. Святвечір неможливо уявити без 12 пісних страв. Готувати заведено саме 12 страв, оскільки вони і у християнській, і дохристиянській традиції вони символізують новорічний цикл, тобто початок нового року. У дохристиянській традиції це пов’язано з тим, що світловий день починає зростати, а у християнській - новий рік відраховується від Різдва Христового. 12 страв на святковому столі символізують 12 місяців. Також цю кількість страв прив’язують до числа апостолів. Кутя, узвар, вареники, голубці  кожна родина має свій набір і свої секрети приготування. Краяни згадують не лише родинні рецепти, а частіше про традиції, що живуть у кожному домі  і передаються з покоління у покоління. Цьогоріч Різдво в Ужгороді зустрічатиме й пані Наталія. Вона вже 2 рік живе тут після виїзду з Херсона. Каже: плани на свято скромні, але обов’язково – у родинному колі. Поруч із приготуваннями - і різдвяні обереги. У  руках у Юлії - солом’яний павук. У деяких районах Закарпаття наші предки ставили під святкову скатертину сіно, як символ достатку. Хтось і донині у святковий час вдома ставить дідух. Попереду - коляда й вертепи. Свято наповнене традиціями, та благою звісткою – Христос Рождається. Хтось дотримується всіх обрядів, а хтось просто чекає світле свято аби зібратися у родинному колі. Різдво ще попереду. А разом із ним - надія, що народження Христа принесе мир, світло й спокій у кожну українську родину.

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар