УжНУ за «зелені» комп’ютерні технології (ФОТО)

Співробітники кафедри комп’ютерних систем та мереж інженерно-технічного факультету УжНУ розпочали роботу над міжнародним проектом TEMPUSGREENCO Green Computing& Communication. 16-17 листопада 2012 року в «Харківському авіаційному інституті» пройшла перша координаційна зустріч учасників-партнерів проекту.

Створення проекту пов’язане з життєво-важливими екологічними проблемами всього людства, такими як отримання та раціональне використання енергії та ресурсів в цілому. В області інженерії ці проблеми формуються та досліджуються в декількох напрямах, що об’єднуються поняттям «green» (відновлювані джерела енергії, мінімізація енерговитрат, виключення або зменшення до допустимого рівня шкідливого впливу на людство та навколишнє середовище і т.д.).

ІТ та комп’ютерна інженерія в екологічному контексті грають двояку роль. З одного боку, комп’ютерні засоби та технології є засобами управління енергосистемами та ресурсами і можуть підтримувати енергозберігаючі режими, а з іншого – вони самі є споживачами енергії і по мірі інтенсифікації впровадження ІТ об’єм енергоспоживання (його абсолютна та/або відносна складові) може зростати. Всі ці обставини привели до появи термінів GreenComputing, GreenCommunication(GCC).

Особливості освітніх програм спеціалістів комп’ютерної інженерії, підготовки ІТ-спеціалістів, число яких зростає з року в рік, такі, що в більшості університетів вони в кращому випадку в о

кремих курсах розглядають деякі питання зниження енергоспоживання на рівні окремих технічних рішень. Є приклади розробки окремих магістерських курсів в деяких університетах Європи та США. В Україні та інших країнах СНДтакі курси відсутні. Таким чином, маємо виклики в освітній (інженерній), професійній (технологічній) і культурній (виховній) сфері для спеціалістів в області комп’ютингу та комунікацій.

Що стосується конкретно нашого регіону, то питання підготовки кваліфікованих кадрів з «зелених» технологій є надзвичайно актуальним, оскільки Закарпаття належить до енергодефіцитних регіонів. Лише 6-8% споживаної електроенергії виробляється в області. Решта є енергоносіїв надходять з-поза меж області, хоча Закарпаття є унікальним регіоном з потенціалу гідроенергетичних ресурсів малих та середніх річок, який складає третину від загального потенціалу малих та середніх річок держави. Перспективним є також використання в низинних частинах області сонячної енергетики, оскільки термін сонячного освітлення тут складає близько 2000 годин щорічно.

В рамках проекту TEMPUSGREENCOоб’єднані зусилля викладачів та вчених провідних українських, російських та європейських університетів для створення освітньої бази для вивчення питань «зелених комп’ютерних технологій та комунікацій».

 

Партнерами проекту є:

-                      Ужгородський національний університет

-                      Національний аерокосмічний університет «Харківський авіаційний інститут», м.Харків

-                      Одеський національний політехнічний університет, м.Одеса

-                      Донбаський державний технічний університет, м.Алчевськ

-                      Інститут проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. ПуховаНаціональної академії наук України, м.Київ

-                      NewcastleUniversity, Newcastle upon Tyne, UK

-                      LeedsMetropolitan University, Leeds, UK

-                      Universityof Zilina, Zilina, Slovakia

-                      Universityof Ioannina,Ioannina, Greece

-                      Institute of Information Science and Technologies, Pisa, Italy

-                      Бєлгородський державний технологічний університет імені В. Г. Шухова, м.Бєлгород, Росія

-                      Північно-Кавказький державний технічний університет, м.Ставрополь, Росія

-                      Пермський національний дослідницький політехнічний університет, м.Перм, Росія

-                      Саратовський державний університет імені Чернишевського М.Г.

-                      Інститут проблем точної механіки Російської академії наук, м.Москва, Росія

 

Христина Чернявська

Ст.лаборант кафедри КСМ

 

 


 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.