Вплив ГМО на здоров'я людини

Виробники трансгенів заявляють, що зможуть вирішити проблему голоду: адже їх рослини захищені від шкідників і дають великі врожаї. Чому ж з кожним роком все більше країн відмовляються від використання генетично модифікованих продуктів? І яке справжнє вплив ГМО на здоров'я людини? Обговоримо?

Нещодавно один російський пенсіонер хвалився, що вже кілька років не знає проблем з вирощуванням картоплі на своїй дачній ділянці.

А все тому, що з невідомих йому причин її не їсть колорадський жук. Завдяки "сарафанне радіо" картопля швидко перекочував на городи друзів і сусідів, які не могли натішитися позбавлення від смугастої напасті. Ніхто з них поняття не мав, що має справу з генетично модифікованим сортом картоплі "Новий лист", який був благополучно розкрадено з випробувальних полів в кінці 90-х. Тим часом, за офіційною версією, весь урожай, отриманий в результаті цього експерименту, повинні були знищити через відсутність доказів його безпеки.

Сьогодні трансгенні компоненти містяться в багатьох звичних нам продуктах харчування, навіть в дитячих сумішах. Спробуємо розібратися, що ж собою представляють генетично модифіковані організми і які ризики пов'язані з їх вживанням.

Людина всемогутній

Сучасні технології дозволяють вченим брати гени з клітин одного організму і вбудовувати їх в клітини іншого, припустимо, рослини чи тварини. Завдяки такому переміщенню організм наділяється нової характеристикою - наприклад, стійкістю до певної хвороби або шкідника, посухи, морозу, а також іншими, на перший погляд, корисними властивостями. Генна інженерія дала людині можливість творити чудеса. Ще кілька десятків років тому сама думка про те, щоб схрестити, скажімо, помідор і рибу, здавалася абсурдною. А сьогодні цю ідею успішно втілили в життя, створивши холодостійкий помідор, - в овоч пересадили ген північноатлантичної камбали. Аналогічний експеримент був проведений з полуницею. Ще один приклад - картопля, яку не їсть колорадський жук (перенесення в рослину гена земляної бактерії наділило його здатністю продукувати у своїх листах токсичний для жука білок). Є дані, що в пшеницю "вбудували" ген скорпіона - для забезпечення стійкості до посушливого клімату. Японські генетики ввели в геном свині ген шпинату: в результаті м'ясо стало менше жирним.

За офіційними даними, сьогодні в світі ГМ-культурами (соя, кукурудза, рапс, бавовна, рис, пшениця, а також сазарная буряк , картопля і тютюн) засіяно понад 60 млн. гектарів. Найчастіше культурні рослини наділяють стійкістю до гербіцидів, комах або вірусів. Також у них вбудовують вакцини і ліки проти різних хвороб. Наприклад, виведений салат-латук, який виробляє вакцину проти гепатиту В, банан, що містить анальгін, рис із вітаміном А.

Трансгенний овоч чи фрукт виходить яскравим, великим, соковитим і неприродно ідеальним. Розріжеш це красиве воскове яблучко - воно лежить кілька годин біло-белехонько. А наш рідний "білий налив" через 20 хвилин темніє, тому що в яблуці відбуваються окислювальні процеси, передбачені природою.

Чим ми ризикуємо?

Мільйони людей в усьому світі кожен день вживають їжу, що містить ГМО. При цьому питання впливу ГМО на здоров'я людини досі залишається без відповіді. Дискусії на цю тему тривають у світі більше 10-ти років. Вчені-генетики ніяк не дійдуть певного думку про те, як же впливають на організм людини трансгенні продукти, якими можуть бути наслідки їх споживання у віддаленому майбутньому. Адже з моменту їх появи минуло трохи більше 20-ти років, а це віршиком малий термін для остаточних висновків. Деякі експерти вважають, що змодельовані гени здатні викликати генетичні мутації в клітинах організму людини.

Вчені не виключають, що ГМО можуть стати причиною алергій і серйозних порушень обміну речовин, а також збільшувати ризик виникнення злоякісних пухлин, пригнічувати імунну систему і привести до несприйнятливості організму до окремих медичних препаратів. З кожним днем з'являються нові наукові дані, що підтверджують факти негативного впливу ГМО на піддослідних тварин, у яких всі процеси в організмі протікають набагато швидше, ніж у людини.

Існує побоювання, що широке застосування генів стійкості до антибіотиків при створенні ГМО може сприяти поширенню нових штамів хвороботворних бактерій, несприйнятливих до "зброї" проти інфекцій. У такому випадку багато медичні препарати будуть просто неефективними.

За даними досліджень британських вчених, оприлюднених у 2002 р., трансгени мають властивість затримуватися в організмі людини і в результаті так званого "горизонтального переносу" вбудовуватися в генетичний апарат мікроорганізмів кишечника (раніше подібна можливість отрііапась). У 2003 р. були отримані перші дані про те, що ГМ-компоненти виявлені в коров'ячому молоці. А вже через рік у пресі з'явилися скандальні дані про трансгени в м'ясі курчат, вигодуваних на ГМ-кукурудзі.

Вчені особливо виділяють ризики, пов'язані з використанням трансгенів у фармацевтиці. У 2004 р. одна американська компанія повідомила про створення сорти кукурудзи, з якого в подальшому планувалося отримання протизаплідних препаратів. Неконтрольоване перезапилення такого гатунку з іншими сільгоспкультурами може привести до серйозних проблем з народжуваністю.

Незважаючи на наведені факти, слід враховувати, що довгострокові дослідження з безпеки трансгенних продуктів не проводилися, тому ніхто не може точно стверджувати про будь-який негативний вплив їх на людину. Втім, як і заперечувати таке.

ГМО по-русски

Багато росіян і не підозрюють, що генетично модифіковані продукти вже давно складають значну частину їх раціону. Адже, незважаючи на те, що в Росії жоден сорт трансгенних рослин офіційно для продажу не вирощується, польові дослідження ГМ-сортів проводяться ще з 90-х років. Вважається, що перші випробування були проведені в 1997-1998 роках. Їх предметом стали трансгенні сорти картоплі "Новий лист" зі стійкістю до колорадського жука, цукровий буряк, несприйнятливих до гербіциду і кукурудза, стійка до шкідливих комах. У 1999 р. ці випробування були офіційно припинені. Чи варто говорити, що за весь цей час величезна кількість посадкового матеріалу було розтягнули колгоспниками і дачниками для вирощування на власних ділянках. Так що при покупці картоплі на ринку є ймовірність "нарватися" на той самий "Новий лист".

У серпні 2007 р. було прийнято постанову, згідно з яким ввезення і реалізація продуктів, що містять генетично модифіковані організми в кількості більше ніж 0,9%, повинні здійснюватися лише за наявності відповідного маркування. Також були заборонені ввезення, виробництво і продаж дитячого харчування, яке містить ГМО.

жаль, Росія виявилася не готова до реалізації даної постанови, оскільки до сьогоднішнього дня немає положення про контроль маркування, інструкцій по проведенню перевірок, не вистачає лабораторій, обладнаних для проведення аналізів на наявність ГМО в продуктах. І коли ми нарешті дізнаємося всю правду про походження товарів у наших магазинах, невідомо. Адже достовірна інформація про наявність ГМ-компонентів у продуктах харчування необхідна насамперед для того, щоб вирішити, купувати їх чи ні. І не ризикувати здоров'ям.

На замітку!

Сама по собі соя небезпеки не представляє. У ній багато рослинних білків, необхідних мікроелементів і вітамінів. Між тим, понад 70% виробленої у світі сої - генетично модифіковані сорти. І яка соя - натуральна чи ні - входить до складу багатьох продуктів на полицях наших магазинів, невідомо.

Напис на продукті "модифікований крохмаль" не означає, що в ньому міститься ГМО. Насправді такий крохмаль одержують хімічним шляхом без застосування генної інженерії. Але крохмаль може бути і трансгенним - якщо в якості сировини використовувалися ГМ-кукурудза або ГМ-картопля.

Будьте пильні!

У Європі для ГМ-продуктів в магазинах виділяється окрема полиця, а також публікуються списки компаній, що використовують трансгенні продукти. Нам до цього, мабуть, ще далеко. Що ж робити тим, хто не хоче вживати генетично модифіковані продукти харчування? Кілька фактичних рад допоможуть уникнути сумнівної покупки.

• Зовні продукти з ГМ-компонентами не відрізняються від звичайних ні смаком, ні кольором, ні запахом. Тому перш ніж придбати продукт, уважно вивчите етикетку, особливо якщо це товар зарубіжного виробництва.

• Особливу увагу звертайте на такі інгредієнти, як кукурудзяна олія, кукурудзяний сироп, кукурудзяний крохмаль, соєвий білок, соєве масло, соєвий соус , соєве борошно, бавовняне масло і масло канола (олійного ріпаку).

• Соєвий білок може зустрічатися в наступних продуктах: ковбаса, паштет, вермішель, пиво, хліб, пироги, заморожені продукти, корми для тварин і навіть дитяче харчування.

• Якщо на етикетці напис «рослинний білок", це, швидше за все, теж соя - не виключено, що трансгенна.

• Часто ГМО можуть ховатися за індексами Е. Це насамперед соєвий лецитин (Е 322), який масово використовується при виробництві шоколаду, всілякої випічки, маргарину і багатьох дієтичних продуктів. Генно-модифікований підсолоджувач аспартам (Е 951) є другим по поширеності підсолоджувачем і входить до складу величезної кількості продуктів, таких як безалкогольні напої, гарячий шоколад, жувальні гумки, цукерки, йогурти, замінники цукру, вітаміни, таблетки проти кашлю і т. д. При нагріванні до температури +30 ° С аспартам розпадається, утворюючи найсильніший канцероген формальдегід і високотоксичний метанол. Отруєння аспартамом викликає втрату свідомості, запаморочення, висип, припадки, болі в суглобах і втрату слуху.

• Ви можете значно скоротити кількість трансгенних продуктів у своєму меню, якщо візьмете за звичку готувати вдома, а не купувати напівфабрикати і готові продукти. І обходьте десятою дорогою ресторани швидкого харчування. Погодьтеся, що власноруч приготовані кондитерські вироби, каші, різноманітні супи, пельмені та інші страви смачніше і при цьому набагато корисніше.


Джерело:"Людина та світ"

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.