Прийняти пологи, основні поради

За природою м'язи піхви набагато більш податливі, ніж шийка матки, а значить, їх можна краще розробити перед пологами. Тим не менш, існує кілька способів вплинути і на еластичність шийки матки. Всього ми виявили 11 рекомендацій, дотримуючись яких, ви зможете безперешкодно дати малюкові дорогу в життя.

Прийняти пологи, основні поради - наша тема сьогодні.

1. Профілактика

Кращий спосіб запобігти будь-які проблеми в пологах - ще до вагітності виявити і вилікувати всі гінекологічні захворювання. Фахівці радять після початку статевого життя не рідше 1 разу на рік проходити кольпоскопію - огляд шийки матки через мікроскоп. Тільки так можна виявити ерозію (сучасна назва "ектопія"). Це вихід назовні внутрішніх ніжних тканин, більш схильних до потрапляння та розвитку інфекції (папіломовірусною, хламідіозу, герпесу). Ектопія може залишатися в одних і тих же розмірах роками, а може почати рости. Якщо лікар не робить кольпоскопію, можна сказати, що шийка взагалі не оглянута.

2. Лікування

Раніше вважалося, що родили жінкам не можна лікувати шийку матки перед тим, як прийняти пологи основними радами (можливі рубці можуть негативно вплинути на родовий процес). Таку думку було пов'язано з тим, що ерозію припікали електрокоагуляцією або просто висікаються. Ці методи лікування дуже травмують шийку, і розвивається в результаті сполучна тканина позбавляє її еластичності (вона не розтягується, а рветься). Сьогодні доведено, що ектопію треба лікувати обов'язково. Наявність великої пошкодженої ділянки тканини в момент пологів підвищує ризик розривів, що відбуваються, як правило, в зоні ураження. Сучасні методи лікування лікар підбирає індивідуально для кожної пацієнтки. Шийка матки мало чутлива до больових відчуттів (можуть з'явитися тягнучі болі внизу живота, як при менструації). Тому більшість маніпуляцій на ній виробляється або взагалі без анестезії, або під місцевим знеболенням.

Сучасні методики лікування ектопії зберігають природну еластичність шийки матки і не залишають рубців:

- суміш спеціальних кислот (Солковагін),

- лазерна коагуляція,

- радіохвильова коагуляція,

- кріодеструкція (рідкий азот ще викликає суперечки) .

3. Регулярний огляд

Травма м'яких тканин родових шляхів часто викликається запальними процесами в піхву (вульвовагініт, кольпіт та інші захворювання). Ні в якому разі не пропускайте призначений огляд гінеколога під час вагітності. Здорова тканина більш еластична і менш схильна до розривів. Крім того, фахівці радять всім майбутнім мамам на 36 тижні здати мазок на флору з піхви і при необхідності пройти потрібне лікування (не бійтеся, що застосовуються в цей час препарати абсолютно безпечні для здоров'я крихти).

4. Тренування

Існує ряд простих вправ, які чудово зміцнюють м'язи тазового дна і є хорошою профілактикою розривів. Крім того, вони допомагають зробити більш еластичними вже наявні шви. На зразок вправ Кегеля, виконувати їх можна протягом всього терміну вагітності в будь-який вільний момент. Обов'язкова умова - відсутність протипоказань (обов'язково проконсультуйтеся з лікарем).

Навіщо роблять епізіотомію

Епізіотомія в деякому роді остання міра профілактики розривів. Якщо в процесі пологів лікар бачить, що шкіра побіліла і ось-ось готова луснути, він може сам розсікти тканину. Рівний розріз в сторону після ушивання буде гоїтися набагато швидше, ніж рвані краї розривів у напрямку до анусу. Іншими показаннями до епізіотомії є внутрішньоутробна гіпоксія плода (коли треба прискорити процес пологів) і передчасні пологи (щоб не травмувалася голівка немовляти). Щоб шов швидше зажив, виконуйте всі рекомендації.

5. Масаж

Розрив промежини найчастіше відбувається під час прорізування головки малюка, коли тканини відчувають максимальне навантаження. Доброю профілактикою в даному випадку вважається масаж промежини маслом. Його можна починати робити на будь-якому терміні вагітності, але особливо активно після 28 тижнів. Для повторнородящих жінок, яким під час перших пологів робили епізіотомію (висічення промежини), такий масаж найбільш актуальний - він поверне старому шву еластичність і залікує тріщини.

Починайте робити масаж спочатку раз на тиждень, а за два тижні до пологів - кожен день. Найкраще ввечері після душу, протягом 5-7 хвилин.

6. Вибір пологового будинку

Обстановка перед пологами має великий вплив на весь процес появи малюка на світ. Підсвідомий страх при вигляді лікарняних палат може підняти тиск, збільшити рівень гормонів стресу, знизити родову діяльність. Замість того щоб слідувати чужим підказкам, по можливості обійдіть кілька пологових будинків і самі виберіть той, де ви будете почувати себе найбільш комфортно.

7. Грамотна акушерка

Вона допоможе вам пройти весь шлях від перших потуг до виходу крихти на світло. Головне, що ви зможете зробити, - це довіритися її досвіду і слухати всі підказки. Акушерка не повинна вас квапити і занадто розкривати шийку руками. У момент виведення головки вона попросить не тужитися, щоб не форсувати хід подій, і почне, як би зрушувати м'які тканини промежини з голівки дитини. Мама при цьому повинна дихати часто і поверхнево, але, у жодному разі не тужитися (це може привести до розривів).

Після виходу назовні головки малюк повертається личком до одного з стегон мами, після чого на світ з'являються плечики. Акушерка виводить спочатку одне плече, потім інше. У цей момент мама також не повинна тужитися. Якщо квапити події, то плечики народжуються не по черзі, а разом, що також може привести до розриву піхви.

Масло для масажу

Воно може бути будь-яким натуральним (календуловое, касторове, оливкове, мигдальне, масло із зародків пшениці з великим вмістом вітаміну Е). При цьому потрібно обов'язково проконсультуватися з фахівцем, щоб уникнути алергічних реакцій. Найчастіше рекомендують екологічне календуловое масло з вітаміном Е від Weleda і натуральне масло для масажу промежини і профілактики розривів у пологах.

8. Випеваніе сутичок

Одна з найбільш ефективних методик розроблена Мішелем Оденом. Доведено, що м'язи горла пов'язані з м'язами піхви. Якщо ви будете виспівувати під час сутичок відкривають звуки "о" та "а", тим самим ви будете розкривати інтимні м'язи. Між переймами можна виспівувати звуки "ммм", - як би наповнюючи ними свій живіт і допомагаючи виштовхувати плід. Спів дає майбутнім мамам можливість впасти в стан трансу і діяти інстинктивно. За словами Мішеля Одена, його пацієнтки згадували потім пологи як дуже яскраве і приємна подія.

9.Дуже  важливо , щоб акушерка дозволяла вам міняти позу за вашим власним розсудом. Помічено, що таким способом вдається уникнути розривів більше 40% жінок. Ви можете сісти на край ліжка або на фітбол, встати на карачки, спертися грудьми на стіл або подушку, лягти на лівий бік ... Слухайте, що говорить ваше тіло.

10. Лікарські препарати

У деяких пологових будинках, прагнучи застрахуватися від розривів шийки матки, всім породіллям після відходу вод вводять в шийку спеціальний препарат. Це може бути простагландин або водорості ламінарії. Другі, як натуральна речовина, мають менше побічних ефектів. Препарати вводять як стимуляції, але деякі експерти впевнені, що втручання у природні процеси може завдати шкоди - пологи підуть швидше, що теж може перенапружити м'язи матки і привести до утворення розривів. В ідеалі в кожному випадку це питання має вирішуватися індивідуально.

11. Правильний настрій

Кожна жінка сама повинна сприймати пологи як природний і приємний момент адже саме завдяки йому вона стає мамою. Як пройдуть пологи, в кінцевому рахунку, залежить тільки від вас. Ніхто краще не зможе зрозуміти, що відбувається з вашим тілом і з вашою дитиною. Навчіться довіряти собі, адже ваш організм самою природою створений для народження дітей!

Минулий досвід

Наявність розривів під час попередніх пологів зовсім не означає, що ви не зможете уникнути їх і цього разу. Головне - ретельно стежити за своїм інтимним здоров'ям і виконати всі рекомендації фахівців. Ну і звичайно, скористатися нашими порадами - вони допоможуть вам знизити ризик повторних розривів.

 

Джерело:"Людина та світ"

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.