Ревнощі: як з нею боротися. Причини і види ревнощів. Як позбутися від ревнощів

«Ревнує - значить, любить» - розхожа істина. Але з цим можна посперечатися. Що таке ревнощі - свідоцтво пристрасті чи ознака недовіри? Що робити, якщо ви втратили спокій, постійно перевіряючи телефон партнера і його сторінки в соціальних мережах? А якщо раптом він на вечірці зробить безневинний комплімент знайомої дівчини, то ви готові вчепитися їй у волосся ...

 

 

Ревнощі до минулого

Катя зовсім недавно стала заміжньою жінкою. Після весілля вона переїхала в квартиру чоловіка і стала облаштовувати сімейне гніздечко - холостяцьким перш квартирі явно не вистачало затишку. Розбираючи поклади на антресолях, Катя знайшла серед купи непотрібних газет і старих сорочок пакет з фотографіями - і, звичайно ж, всі їх переглянула. Після чого налила собі коньяку, залпом спустошила келих і стала ридати. На всіх фотографіях був відображений Андрій, її чоловік, і миловидна брюнетка - на пляжі, в кафе, в парку ... Катя знала, що брюнетка - колишня дівчина Андрія, але легше від цього не ставало. Коли чоловік повернувся з роботи, то замість гарячого вечері отримав повноцінний скандал. І ніякі слова про те, що нерозумно ревнувати до минулого, на Катю не діяли.

 

Чому так відбувається?

Напевно, з кожною з нас відбувалися подібні ситуації. Всі ми чудово розуміємо, що колишні дівчата - це всього лише минуле нашого партнера, але як же не ревнувати, якщо уява так живо малює картини - як він шепотів ЇЇ, ІНШИЙ, такі ж ніжні слова, як обіймав її. А раптом ЇЇ він теж називав «малятком»?

Мало хто зможе втриматися від порівняння себе з «колишньої». Але це нічого, крім болю, не несе. Представляючи минулі відносини партнера, ви власними руками завдаєте собі удар прямо в серце. Такі ревнощі призводять до зниження самооцінки і дуже дратує вашу другу половинку. Адже замість того, щоб насолоджуватися щасливими моментами цього, ви копаєтеся в минулому.

 

Що ж робити?

Зрозумійте, що завжди знайдеться хтось краще за вас - людина, який розумніший, освіченіші, успішніше. Закон життя, але не трагедія! Прийміть це як даність. Але не зациклюйтеся - на вашу самооцінку цей закон не повинен надавати ніякого впливу. У кожної з нас своє життя, своя доля, таланти і здібності, нарешті.

Запам'ятайте: кохана людина поруч з вами по цілком певних причин - йому подобається бути саме з вами, а не з Оленою або Мариною зі свого минулого. Абсолютно точно в вас є те, чого він не знайшов у інших.

Усвідомте, що минуле вашого партнера безпосередньо вплинуло на те, яким він став зараз. Досвід минулих відносин дозволив йому стати мудрішим, терпиміше, навчив шукати і знаходити компроміси.

 

Ревнощі: підвищуємо самооцінку

«У мене немає підстав сумніватися у вірності чоловіка, але я сумніваюся ... Весь час шукаю сліди зради, перевіряю дзвінки і смс-ки у мобільному, підгледіла пароль від його пошти і тепер регулярно переглядаю всі листи. Нічого не знаходжу, але не заспокоююсь і продовжую контролювати життя чоловіка », - розповідає Ольга.

Чоловік Ольги, Андрій, працює в процвітаючій компанії, він гарний собою, завжди одягнений з голочки і пахне дорогим парфумом. А Ольга не працює, їй подобається сидіти вдома - варити борщ, смажити котлети і чекати коханого зі служби. Здавалося б, живи і радій, але дівчині дуже важко впоратися з собою і перестати вишукувати сліди зради.

Необгрунтовані підозри ображають Андрія, в сім'ї все частіше спалахують скандали.

 

Чому так відбувається?

У цьому випадку ревнощі абсолютно безпідставні. «Я проста домогосподарка, а він - відомий адвокат» або «Звичайно, я вдома сиджу з каструлями, а в нього - бурхливе життя» - ці думки виникають через занижену самооцінку. Зрозумійте, людину не можна примусити до любові - її можна завоювати, заслужити, але ніяк не випрошувати ...

 

 

Що робити?

Хочете, щоб вам не змінювали? Стати розумніше, дотепніше - зробіть себе гідною сильною і відданої коханню. І найголовніше - змінюватися, рости над собою потрібно не для чоловіка, а для себе. Не варто кожен ваш вчинок підносити як жертву заради коханої людини («Я заради тебе сіла на дієту», «Я через тебе пішла на курси дизайну»). Отримуйте самі задоволення від того, що схудли і навчилися працювати в фотошопі. Якщо вам це вдасться, то улюблений обов'язково оцінить відбуваються зміни. Парадоксально, але факт - чим більше ви будете любити себе, тим більшу цінність ви будете мати в очах інших. Головне, пам'ятайте, що любити себе - не означає прощати собі всі недоліки. Підвищувати власну самооцінку стоїть за рахунок реальних перемог і досягнень.

 

Ревнощі: кохання чи хвороба?

Мої сусіди - приємна молода пара, Світлана та Олег. Одружені вони вже років п'ять і приблизно такий же час Світла подумує про розлучення. Причина - неможлива, виснажлива ревнощі Олега. Отелло в порівнянні з ним - дитина. Молода людина контролює кожен крок дружини. Затрималася з роботи - отримай скандал, купила нову сукню - «для кого це ти вбратись вирішила?!», Захотіла поїхати в гості до мами - «ага, до любовнічку зібралася?» Іноді Олег вигадує собі відрядження - збирає валізу, нібито їде, а вночі раптово повертається і тривожним поглядом оглядає квартиру на предмет стороннього чоловіка. Світла втомилася виправдовуватися - кожне її слово викликає ще більший гнів чоловіка.

 

Чому так відбувається?

У цьому випадку ревнощі досягли такої сили, що придбали явно нав'язливий характер. Думка про невірність партнера невідступно переслідує людину і займає всі його свідомість. Справа в тому, що такі ревнивці ВЖЕ впевнені у зраді, у них немає сумнівів. Переконати людину у зворотному абсолютно неможливо - навіть якщо ви приведете мільйон об'єктивних доказів, фактів і аргументів. Ви змінювали, і крапка. Фахівці вважають, що «марення ревнощів» - це найбільш важковиліковною психічне захворювання.

Крім того, якщо людина ревнує, постійно влаштовуючи перевірки і піддаючи сумніву кожне ваше слово, то це може говорити про те, що він ... сам вам зраджував. І тепер намагається своє почуття провини перекласти на вас - «Так, я поганий, але і ти така ж». Людям властиво багато судити по собі. «Мені було самотньо, погано, нудно - я завів невелику інтрижку. Що заважає їй вчинити точно так само? »

 

 

Що робити?

Якщо ви розгубили всіх друзів, в салон краси ходите тільки під наглядом коханого, а зустрічі з подругами остаточно канули в час - гарненько подумайте. А потім ще і ще раз подумайте. Ламати себе - справа невдячна. Це ваше життя, ви маєте право встановлювати власні правила. Ніхто не може вирішувати за вас. Не можна трощити свою долю - навіть заради коханої людини. Якщо ви зробили все, що могли, намагаючись переконати відчайдушного ревнивця у своїй кришталевої чесності, і не добилися успіху, то, може бути, варто піти в сторону? Доля жертви - це не для вас, правда ж?

Вам важко розібратися у своїх почуттях? Зверніться до психолога. Для грамотного фахівця такі проблеми - не рідкість, разом з ним ви зможете зрозуміти свої емоції і вирішите, що вам робити.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.