Жорстких норм вживання віскі не існує, але на батьківщині цього напою - у Шотландії - є певна традиція під назвою «правило п'яти S». Дотримання цього принципу дозволить повністю насолодитися чудовим смаком і ароматом.
Інструкція
Пити віскі потрібно зі спеціальних низьких склянок під назвою «тублер» з широким і товстим дном. Є думка, що в нього краще додавати лід, змішуючи з кока-колою або содової. Але насправді віскі потрібно вживати приблизно так само, як коньяк - не охолоджувати, а зігрівати теплом рук, насолоджуючись ароматом. Ні в якому разі не потрібно робити великих ковтків або випивати залпом.
Згідно шотландському правилом п'яти S, перший пункт дегустації цього напою - sight, або подивитися. Оцініть прозорість віскі, його насичений колір і в'язкість. Як правило, темний колір говорить про поважний вік, але іноді зовнішність може бути оманлива - старий напій теж може бути блідим, якщо його витримували в бочці з-під бурбона, а недавно приготовані іноді розбавляють карамеллю, яка надає насиченість.
Понюхайте віскі (smell). Пообертайте його в келиху, прислухайтеся до запаху. Дегустатори оцінюють букет напою, виходячи з ароматів декількох груп: ефірні тони (льодяники, сушений інжир), деревні (цвіль, ром, свіжа стружка), злакові (солод, полова), масляні (горіхи або масло), фенольні (димно-торф'яної запах або ліки), рослинні (квіти, солома), солодкі (шоколад, ваніль).
Зробіть невеликий ковток, але не ковтайте відразу. Посмакуйте віскі в роті, щоб отримати повне враження від смаку (swish - смакувати). Дозвольте напою стикнутися з усіма частинами мови: кінчик повинен відчути солодкість, середина - кислоту, краї - солоність, а задня частина - гіркоту. Оцініть збалансованість цих смаків.
Проковтніть віскі (swallow). Оцініть смак - м'який він або різкий. Відчуйте смак - як довго воно триває, наскільки приємно. Хороший віскі має тривалий післясмак, його аромат може зберігатися кілька днів в порожньому келиху.
Додайте в келих трохи свіжої і чистої води (splash). На думку шотландців, розбавлення водою розкриває повністю аромати і смакові якості віскі, що особливо важливо для напою бочковой фортеці з більш ніж 50% вмістом алкоголю. Якщо пити такий міцний віскі без розведення, смакові рецептори можуть оніміти і знизити здатність сприймати смак напою адекватно.
Джерело:yak-prosto.com