Микола Вегеш відзначив ювілей (ФОТО)

Споконвіку закарпатська земля народжувала і народжує людей, праця яких достойна пошани та похвали. Зазвичай такі люди люблять і добре знають свою справу, професійно, самовіддано і чесно виконують її. До них належить учений у галузі карпатознавства, доктор історичних наук, професор УжНУ, лауреат премій імені В. Гренджі-Донського та академіка І. Крип’якевича, депутат облради кількох скликань Микола Вегеш. Він – автор майже тисячі публікацій, половина з яких – наукові, що видавались у США, Канаді, Великобританії, Чехії, Словаччині, Угорщині, Румунії. Також є автором багатьох колективних монографій та енциклопедичних видань. А ще за його редакцією виходить фахове видання з проблем історії, політології, етнології та культурології ‘Carpatica-Карпатика’.

 

Нещодавно Миколі Миколайовичу присвоїли почесне звання «Заслуженого професора УжНУ». Звісно, за багаторічний внесок до справи підготовки висококваліфікованих фахівців для нашої держави. Це – офіцне визнання його заслуг.

 

По життю він – людина щирої вдачі, високої внутрішньої культури, чистоти помислів, мрій і доброти.

 

Сьогодні Микола Вегеш приймає вітання з нагоди 50 – річчя з дня народження. Саме 28 листопада 1962 р. народився в селищі Міжгір’я Закарпатської області. Після закінчення місцевої середньої школи, поступив на історико-педагогічний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту ім. В.Стефаника. Отримавши вищу освіту, пішов працювати вчителем історії та суспільствознавства Синевирської середньої школи, що на Міжгірщині, а згодом – очолив методичне об’єднання вчителів історії.

 

Наукову діяльність розпочав з кафедри історії СРСР (згодом історії України) Ужгородського державного університету, як аспірант. З дедалі більшим захопленням поринає в науку і в результаті стає професором кафедри політології, директором Науково-дослідного інституту карпатознавства. А ще пізніше – деканом історичного факультету.

 

31 березня 2005 р. на засіданні конференції трудового колективу його обрано ректором УжНУ, де пропрацював донедавна.

 

До ювілею ж ставиться по-філософськи: «Це нагода озирнутись назад і подивитись уперед».

 

А за плечима в іменинника – скарбниця досвіду, здобутків, високих звань, нагород. І, звісно, чудова сім’я. Попереду – цікаві зустрічі з людьми, захоплюючі задуми і плани та налаштованість на подальшу творчу діяльність, куди він візьме із собою «сильну, як любов, надію»…

 

Вітаючи ювіляра зі святом, відомі науковці УжНУ, декани, депутати облради, міські голови та голови райрад, друзі, побратими бажали йому доброго здоров’я та всіляких гараздів.

 

Голова обласної ради Іван Балога у своїй короткій промові зазначив, що сьогодні – гарний день, багатий на теплі зустрічі, приємні події. Серед них – благодатна річниця з дня народження знаного науковця краю Миколи Миколайовича Вегеша. «Від усього серця вітаю і бажаю: будьте й надалі успішними, живіть щасливо, в достатку, мирі і любові на многії літа. Щоб ваші студенти стали гідними громадянами нашої держави та своїми добрими вчинками й справами довели, що закарпатцям до снаги здобутки, успіхи і впевненість у щасливому майбутньому».

 

 

 

 

Джерело:Прес-служба облради

 

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.