Дослідження: Відчуття огиди може бути корисним для людини

Вчені встановили, що відчуття відрази може вберегти людину від збудників хвороб та отруйних речовин.

Професор психології Кассельського університету Гаральд Ойлер вважає, що речі, які багатьма сприймаються як неприємні, насправді є позитивним явищем.

 

"Почуття огиди насправді є інтуїтивною мікробіологією, даною нам від природи. Саме відраза запробігає тому, щоб ми вживали якісь небезпечні речі", - заявив дослідник.

 

Він додав, що у всьому світі цей принцип діє однаково. Повсюди відчуття відрази та огиди викликають трупи, відкриті рани, такі продукти тіла, як сеча, фекалії чи гній, зіпсовані продукти харчування та певні тварини - пацюки, павуки чи мухи.

 

В усіх світових культурах почуття відрази виражається однаковим для всіх виразом обличчя: зморщений ніс, підтягнута до нього верхня губа та опущені кутики губ.

 

Крім того, вчені дійшли кількох висновків з цього приводу. Перший - "закон контакту": все, що контактує з тим, що викликає відчуття гидоти, теж є огидним. Ніхто не питиме молоко зі склянки, в якій плаває дохла муха.

 

Другий закон - "закон схожості": усе, що схоже на мерзенний об'єкт, для нас автоматично набуває таких же огидних рис. Ніхто не їстиме суп з судна, навіть якщо воно новісіньке.

 

"Це все - питання асоціацій", - зазначив професор Ойлер.


Джерело:dw.de

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.