Хто придумав ром?

Моду на ром ввели моряки вітрильного флоту - вони пили його, як засіб профілактики від хвороб. Англійські моряки, наприклад, пили аж до 1970 року - офіційно і майже примусово: він входив в щоденний раціон.

Часто ром розбавляли водою, щоб зменшити ефект алкоголю: першим це придумав адмірал Едвард Вернон. У негоду він носив особливий плащ - з шовкової тканини grogram, за що і отримав прізвисько «Грогрем». На честь нього і його плаща ром, змішаний з водою, стали називати грог.

Що ж це за слово - «ром»? Існує багато версій, і всі вони мають право на існування. Є варіант, що це скорочення від англійського rumbullion - шум, ажіотаж - (як наслідок вживання рома) - rum. Або варіант, що жителі Карибських островів називали цукровий очерет rum - з нього роблять ром. Є думка, що назва дали голландські моряки, які пили з великих склянок rummer. Або слово rum походить від латинського sacharum - цукор. Або від французького аромат - arome, але тоді чому самі французи називають ром rhum? Загадка ...

У рому до цих пір багато назв: ron - в іспаномовних країнах, rhum - у Франції та її заморських департаментах (де він і виробляється). Також відомий він як «Барбадоську вода», «Смерть диявола», «Кров Нельсона», rumbo.

Хто придумав ром?

І хто винайшов ром - невідомо. До Європи цукровий очерет привезли воїни Олександра Македонського. І цукор став альтернативою меду - едінственнной європейської солодощі. А Христофор Колумб в XV столітті перевіз цукровий очерет у Вест-Індії, де рослина прижилася. Перші плантації з'явилися на Гаїті, у Домініканській республіці і Кубі. Появі рому допомогла і інквізиція, що вирувала в Бразилії. Звідти на острови Карибського моря бігли євреї, вже знайомі з процесом дистиляції - на острови вони привезли готовий рецепт напою з цукрової тростини. У Бразилії спирт з цукрового очерету стали робити набагато раніше. Тому не варто вважати бразильську кашасу різновидом рому - вона, скоріше, його прародитель.

До середини XVII століття стає відомо про те, що на островах виробляють ром, або тафію - так дистилят називався до появи самого слова «ром». Одне з перших свідчень міститься в книзі місіонера П'єра дю Тертре «Загальна історія Антильських островів, обжитих французами», написаної в 1657 році. Автор дивується, як місцеві можуть постійно споживати такий «міцний і несмачний напій».

Швидко ром завоював популярність. Його пили пірати і работорговці - в Африці вони виробляли обмін рома на рабів, яких везли назад на острови і продавали їх плантаторам тростини. Ром пили ті, в кого не було грошей на дорогі імпортні напої - мадеру або коньяк. Ром довго був дешевим і не дуже якісним - у порівнянні з європейськими спиртами, що пройшли подвійну дистиляцію.

Кроки до якості

У другій половині XIX століття іспанський уряд на островах вирішило розширити ринок споживання рому. І запропонувало винагороду тому, хто вдосконалює виробництво рому і його якість. Це винагороду отримав якийсь Факундо Бакарді. Колись він перебрався на Кубу з Каталонії, до того часу перепробував всі види рому і знайшов їх занадто різкими. Дон Факундо вирішив створити ром з більш приємним і м'яким смаком. Він став витримувати ром в дубових бочках і фільтрувати його після витримки. І в результаті в 1862 році створив всесвітньо відомий бренд - Bacardi y Compania з символом у вигляді летючої миші. Пізніше Bacardi Carta Blanca став одним із самих популярних спиртних напоїв світу.

У 1878 році з'явився ще один ром вищої категорії - Havana Club, який також став новим стандартом якості. Так Куба стала найбільшим виробником рому (до неї були Ямайка і острів Барбадос). І слідом за нею якість рому почали удосконалювати і на інших островах.

Французи

Приблизно в цей же час французькі місіонери привезли на острови мідні перегінні куби «шарантські типу» (з їх допомогою переганяють коньячний спирт) - і теж вивели ром на новий рівень якості. Брагу стали готувати не з меляси, а з незбираного соку цукрового очерету - внаслідок чого смак став більш яскравим і насиченим. Це був особливий ром - rhum agricole.

Починаючи з середини XIX століття він у 200-літрових бочках прибував у французькі і порти: Гавр, Марсель. Тут його розливали в пляшки і приклеювали етикетки. Щоб привернути увагу відвідувачів кафе і крамничок доводилося малювати найяскравіші етикетки. Малювали піратів і корсарів - як перших споживачів рому, красивих креолок в масивних прикрасах, чорношкірих чоловіків. Згодом французькі етикетки випробували на собі різні віяння моди і мистецтва - арт нуво, арт деко, епоху джазу. А ром став конкурувати з іншими міцними напоями. Сьогодні французькі роми - з Гваделупи та Мартініки - вважаються одними з найбільш вишуканих у світі.

Сухий закон

Зіграв свою роль і Сухий закон у США (1920-1933 рр.).. Протягом 13 років "безалкогольну" Америку атакували з моря нелегальні постачальники рому. Пірати, може, вже й були в минулому, але їхній дух точно переселився в контрабандистів: їхній бізнес був прибутковим, але дуже небезпечним. Суду з ромом «оточували» країну в радіусі 3 миль від державного кордону (Rum line) і чекали розвантаження. Біля узбережжя Нью-Йорка і Філадельфії збиралося часом відразу по 60 «посудин». У контрабанді рому були замішані багато, включаючи знаменитого Аль Капоне. Контрабанда закінчилася відміною Сухого закону, а популярність у рому залишилася.

Як роблять ром

Сировиною для ромів служить цукровий очерет. Напій роблять з меляси - чорної патоки, відходу від цукрового виробництва. Стебло тростини роздрібнюють і віджимають. Одержаний сік фільтрують і варять - до стану сиропу. Кристали цукру видаляють в процесі варіння. залишається меляса. Її розводять водою, додають дріжджі і зброджують. Отриману брагу піддають перегонці. У підсумку виходить ром.

Ром виганяють двома способами - у традиційних мідних перегінних апаратах і в ректифікаційних колонах. У першому випадку дистилят виходить ароматний, з яскравим і насиченим смаком. Як правило, такі роми витримуються в бочках. Витяг триває кілька років: як мінімум три роки. Дерево бочки пом'якшує смак рому, надає додатковий аромат, глибину, колір - золотий і бурштиновий.

У другому випадку виходить легкий ром, у бочках його як правило не витримують - його називають білим. Після дистиляції він деякий час вистоюється в танках - ємностях з нержавіючої сталі, які не дають кольору. Ром виходить з легким смаком, трохи різким ароматом. Іноді в нього додають карамель для забарвлення.

Яким буває ром

На Карибах у кожного острова і кожної місцевості виробництва - свій унікальний стиль. Але є і деякі закономірності. На іспаномовних островах (Кубі, Пуерто-Ріко) традиційно виготовляють світлий ром зі слабко вираженим смаком. Англомовні острови відомі своїм більш темним і більш міцним ромом, наприклад ямайським. Ром з французьких островів з тростинного соку, має більш вишуканим смаком.

Класифікація рому часто залежить від місцевості. У цілому і загальному, ром буває:

Світлим, також його називають срібним або білим. Він витримується в бочках не більше 3 місяців, або просто дозрілий. У нього слабко виражений смак, фортеця 40-44 градуси.

Золотим, або бурштиновим - витриманий у дубових бочках.

Темним, або чорним - він темніший золотого рому, зазвичай витримується довше - вже в обвуглених бочках. У темного рому набагато більш сильний смак, ніж в світлого і золотого рому; в смаку можна відчути натяки на спеції разом із сильними нотами патоки або карамелі. Фортеця - 44-47 градусів.

Духмяний: при виробництві патока піддається особливо тривалого бродінню. У результаті яскравий смаковий букет. У чистому вигляді зазвичай не вживається.

Міцним - набагато міцніше стандартного 40 °-ного. Буває фортеця більше 75 градусів.

Витриманим - це вже ром класу «преміум». Витримується в бочках понад 5 років. Позначається на етикетці словом «anejo» (витриманий). Вживають його також як віскі - смакуючи, в чистому вигляді. Це «Bacardi 8», «Fernandez family's Ron de Barrilito 3 Star». Існує й клас супер-преміум, такий ром як «Appleton Estate's 21 Year Old Jamaica Rum».

Що вибирати?

Острів Барбадос довгий час залишався лідером виробництва рому - і сьогодні тут виробляється ром Mount Gay, Malibu Rum та інші. Потім з появою Bacardi лідером стала Куба.

Сімейство Бакарді змушене було покинути острів в переддень революції, але вони змогли заново відбудувати виробництво на Багамських островах. А на їх кубинських заводах розмістилося виробництво рому Havana Club.

Найвідоміший ямайський ром - Captain Morgan. Це другий за популярністю ром у світі. Капітан Генрі Морган свого часу був головним піратом Вест-Індії - став згодом губернатором Ямайки. Він був відомим любителем рому і за час його губернаторства плантації очерету на острові збільшилися в кілька разів. Інший ямайський ром - Myer's Original, Appleton Estate.

Ron Matusalem і Don Q виробляють в Пуерто-Ріко, Demerara в Гвіані, Barbancourt - на Гаїті, Saint James і Damoiseau - у Франції, Brugal - у Домініканській Республіці, Gosling's - на Бермудських островах. Ром виробляють і в інших країнах - Австрії, Австралії, Канаді, Іспанії, на Філіппінах. У багатьох країнах цукровий очерет, звичайно, не росте, але вони купують на Карибах спирт-сирець та купажіруют його.

Як пити ром?

Ром прийнято подавати в келихах "old-fashioned" з товстими стінками і ще більш товстим дном. Зазвичай з додаванням льоду і лимона. Так п'ють витриманий ром з глибоким смаком. А білий ром входить і до складу коктейлів. Це і гарячий ромовий пунш (ром, вода, чай, цукор, лимонний сік), та кубинські Cuba Libre і Daiquiri.

Por Cuba Libre! - Кричали борці за кубинську незалежність в 1900 році. І під такий тост пили суміш іспаномовного рому й американської Кока-коли.

Daiquiri, названий на честь однойменного кубинського пляжу, суміш рому з лимонним соком і додаванням цукру - цю суміш обожнював старина Хем. Потім з'явилися більш складні Mai Tai і Zombie. А найпопулярнішими коктейлями стали кокосово-ананасова Pina Colada з Пуерто-Ріко і зелено-м'ятний Mojito (Мохіто).

На Бермудах п'ють коктейль Dark and Stormy, на Віргінських островах - Painkiller, а на французьких обожнюють Ti Punch. На основі рому готують і інші спиртні напої. Наприклад Jagertee - суміш рому й чорного чаю.

І на замітку господиням - ром широко використовується і в кулінарії: його додають в торти і випічку для смаку, нім вимочують фрукти, а на Карибах додають в маринади.



TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.