Тривалість менструального циклу: його значення і важливість

Від того, яка тривалість менструального циклу, скільки днів тривають менструації, залежить здоров'я жінки, її здатність до зачаття й виношування дитини. Менструальний цикл — це дуже крихка система і на його тривалість впливають багато факторів. Багато хто вважає, що тривалість менструального циклу повинна складати рівно 28 днів, але це є помилкою.

менструального циклу триває від 21 дня і не більше 35 днів. Ідеальний менструальний цикл триває 28 днів. Перша менструація (менархе) починається у віці 11-15 років і залежить від спадкових факторів (початок перших місячних у найближчих родичок), кліматичних та національних особливостей. Закінчуються менструації в середньому в 40-68 років і пов'язані з настанням клімаксу. Тривалість самої менструації коливається від трьох до п'яти днів. Під впливом різних факторів може відбуватися затримка до десяти днів. Це ще не є відхиленням. При більш тривалій затримці слід звернутися до лікаря.

 

Фактори, що впливають на тривалість менструального циклу

 

Причини, що визначають терміни менструального циклу, різні і можуть полягати як в захворюваннях жінки, так і в зовнішніх впливах на організм:

 

інфекційно-запальні процеси жіночих статевих органів (ендометрити, сальпінгоофорити); захворювання, при яких відбувається порушення утворення статевих гормонів (ендометріоз, поліпоз і гіперплазія ендометрія, міома і рак матки); інші захворювання ендокринної системи (цукровий діабет, гіпо-і гіпертиреоз, поразка надниркових залоз); підвищена або знижена маса тіла (ожиріння, виснаження); нервові перевантаження (іспити), порушена екологія, зміна клімату, переїзди, подорожі.

 

Фази менструального циклу та їх тривалість

 

 

 

Протягом всього менструального циклу відбуваються циклічні зміни як у яєчниках, так і в придатках. Фази менструального циклу в яєчниках:

 

фолікулярна фаза, яка починається з першим днем менструації і в середньому закінчується в середині менструального циклу (у цей час у яєчнику відбувається дозрівання домінантного фолікула, з якого потім вийде яйцеклітина, готова до запліднення); овуляторная фаза — це наступ овуляції і вихід дозрілої яйцеклітини з яєчника (у середньомутриває близько 24 годин); лютеиновая фаза — це утворення з фолікула, що лопнув жовтого тіла, яке продукує прогестерон і готує матку до імплантації плодового яйця і збереженню вагітності і триває 13-14 днів, плюс мінус два (якщо вагітність не настала, починається менструація, а потім менструальний цикл повторюється знову).

 

Фази менструального циклу в матці:

 

менструальна (безпосередньо кровотеча); проліферативна; секреторна (підготовка ендометрію до вагітності).

 

Зміна тривалості менструального циклу після пологів

 

Вагітність і пологи влаштовують організму «гормональну струс», що не може не вплинути на тривалість менструального циклу у майбутньому. Крім того, період лактації також впливає на тривалість менструального циклу, що пов'язано з виробленням пролактину (гормону, що відповідає за виробництво молока). Менструації можуть не наступати протягом всього періоду грудного вигодовування, а можуть йти щомісячно або з перервами в два-три місяці. Цей процес індивідуальний, і навіть у однієї і тієї ж жінки після різних вагітностей протікає по-своєму. Також, після пологів відбуваються певні анатомічні зміни жіночої статевої сфери (скорочення шийки матки і розширення цервікального каналу), що призводить до збільшення менструальної крововтрати, вкорочення менструації і зниження тривалості менструального циклу.

 

Як штучно вкоротити або подовжити менструальний цикл

 

Бувають в житті такі моменти, коли треба викликати початок менструацій раніше або відстрочити їх наступ (іспити, похід в басейн, важливе побачення). На допомогу приходять комбіновані оральні контрацептиви. Для цього, щоб місячні почалися раніше, необхідно не допивати до кінця упаковку таблеток, і, навпаки, щоб відстрочити менструації, не робити семиденний перерву, а відразу почати прийом таблеток з наступної упаковки. Але зловживати, звичайно, цим методом не варто, щоб не порушити свій менструальний цикл.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.