«Ромський успіх» у Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ

Ромський етнос є складовою частиною населення Закарпаття. Саме у цій області їх проживає понад 42 тисячі осіб (за не офіційними даними) і це надзвичайно велика кількість. Процес соціалізації меншини в українське суспільство перебуває у досить занедбаному стані. Волонтери, громадські організації намагаються допомогти вийти із цієї кризової ситуації, але цього не достатньо.

 

До тих пір поки українське суспільство розглядатиме ромське населення, як тягар на своїх плечах, нам не варто очікувати жодних змін.

У ході зустрічі днями ми мали змогу поспілкуватись з генеральним консулом Угорщини в м. Берегові І.Товтом, на його думку, дійсно проблема ромської меншини є значною у цьому регіоні і є суспільною проблемою. Саме завдяки цьому культурному заходу та на науково-практичній конференції вони спробують розглянути ситуацію детальніше. Адже ці питання є актуальними не лише в Україні, але й в Угорщині. Причина, через яку угорська сторона виступила організатором події, надзвичайно проста – роми, які проживають на цій території - угорськомовні. «Ромський день» у м. Берегові, як уже зазначалось, супроводжувався релігійно-культурною програмою та міжнародною науково-практичною конференцією «Ромський успіх» у Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ.

Конференція складалась з педагогічної, релігійної та соціокультурних секцій. Тематика стосувалась виключно ромського питання. Участь у конференції взяв асистент кафедри міжнародного бізнесу та світової політики Балога Е.І., який зовсім недавно розпочав досліджувати етносоціальні процеси ромів на Закарпатті. Конференція відбулась на високому науковому рівні. Зібрана і почута інформація служитиме джерелом набутих знань, а нові знайомства зміцнюватимуть ім’я факультету міжнародного бізнесу та міжнародного права ЗакДУ.

«Ви на нас дивитесь, але не бачите», - цими словами Мирослав Горват, ромський громадський діяч на Закарпатті закликає українське суспільство не бути байдужим до проблем, які нас оточують.

Інформацію підготував асистент кафедри міжнародного бізнесу та світової політики ЗакДУ Балога Е.І.


Джерело:ЗакДУ

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.