Іршавський міліціонер Василь Туряниця успішно поєдннав роботу та хобі (ФОТО)

Василь Туряниця, старший прапорщик міліції у відставці, батько 5 дітей має незвичне хобі – різьба по дереву. Працювати з деревом Василя навчив батько, якого у свої часи навчив дід. До речі, батько Василя працював у міліції водієм майже 35 років. На жаль батька вже зараз немає, але його витвори мистецтва, продовжують радувати людей.

 

Для Василя Туряниці різьба по дереву – це хобі з дитинства, яке є для нього справжньою віддушиною і дозволяє творити дива з тих речей, що навколо.

 

Його будинок майже справжній музей різьбярства. У кожній роботі Василя Туряниці відчувається індивідуальний підхід, є багато спільних робіт з батьком.

Майже всі меблі у його будинку оздоблені різьбою ручної роботи або взагалі виготовлені ним самим. Серед меблів у прийомній кімнаті, не можливо відірвати очей з дивана, виготовленого із заднього сидіння автомобіля. Із стільці радянських часів залишились тільки каркаси, а інші деталі художня різьба. Кожне вікно у будинку прикрашене карнизом оздобленим різьбою у національному колориті.

 

На стінах видніються на підставках роги карпатських оленів, лосів, косуль, диких кіз. Кожна підставка –це індивідуальна картина, на якій зображено багатство Карпат. Цю колекцію рогів розпочав збирати ще дід, а продовжує Василь Туряниця. Як він запевнив, що жодного разу для колекції, його дід та батько не використовували трофеї браконьєрів, так як вважали - це поганою прикметою. Раніше часто йшли до лісу, де траплялись таки знахідки. На жаль зараз такі трофеї у природі велика рідкість.

 

Своїх робіт ні батько, ні Василь Туряниця ніколи, нікому не продавали, хіба що дарували друзям.

У гостях нещодавно побував у Василя Туряниці і голова ради ветеранів та пенсіонерів Іршавського РВ УМВС Василь Микита. При розмові Василь Туряниця поділився з ним секретом виготовлення таких робіт. Для початку він шукає здорове дерево липи, його розпилює на дошки, висушує, наносить малюнок, а вже далі вхід йдуть ножі. Інструменти Василь Туряниця, має ще від свого діда, які йому достались у спадок. А дідусь інструменти для різьби, виготовляв під замовлення у кузні із спеціального металу.

 

Після того як різьба готова, її покриває спеціальною краскою за допомогою якої робить відтінок. Як тільки краска добре висохне, виріб шліфує, відполіровує абразивними матеріалами і на останок покриває за бажанням лаком. На виготовлення однієї роботи у середньому Василь Туряниця витрачає від 10 до 15 днів, але це залежить від площі різьби. Різьба по дереву складна, від правильного виконання того чи іншого елементу у цілому залежить вся картина. На даний час він підбирає матеріал із липи, для нової композиції.

 

 

 

Віта Горзов, Іршавський РВ

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.