Аграрії Закарпаття вперше взяли участь в акції "Хліб нації — дітям" (ФОТО)

У рамках акції фермери з різних держав з вирощеного ними врожаю надсилають по 10 кілограмів пшениці у м. Пейч, де із отриманого зерна виготовляють борошно, а з нього випікають запашні буханці хліба, які відтак розвозять по школах-інтернатах, інших установах, де виховуються діти з фізичними вадами.

Особливістю нинішньої акції є той факт, що в ній вперше взяли участь сільськогосподарські виробники Закарпаття, зокрема Берегівщини. Це – Бейла Горват з Боржави, Йожеф Паска з Балажера, Тібор Матей та Жолт Молнар з Нового Села. Всі вони попри інші культури вирощують і зернові, тож серед перших відгукнулись на заклик взяти участь у благородній справі.

– Справжнім двигуном, організатором та менеджером закарпатської частини проекту став журналіст тижневика «Карпат-інфо» Елемир Ковач, – говорить Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкаї. – Насамперед завдяки його старанням нам вдалося своєчасно доставити пшеницю із Закарпаття до Пейча, куди звозилось збіжжя з усіх територій, де проживають угорці. Частина зерна передається до благодійного фонду Св. Ференца, з якого випікають хліб і виготовляють маленькі палянички, що продаються в ході акції. Всі отримані з їх реалізації кошти теж відправляються дітям.

Цього року 20 серпня, під час торжеств у Будапешті з нагоди Національного свята Угорщини, кардинал Петер Ердев урочисто освятив і благословив «Хліб нації». Цього ж дня у столиці спекли символічний «Торт угорців», борошно для якого також привезли із Пейча.

За активну участь в акції в середу у Генеральному консульстві Угорщини в Ужгороді Почесними дипломами відзначили фермерів Бейлу Горвата, Йожефа Паску, Тібора Матея та Жолта Молнара. Високі відзнаки їм вручив особисто керівник дипломатичної місії в обласному центрі Йожеф Бочкаї. У ві-тальному слові Генеральний консул висловив щиру подяку і впевненість в тому, що закарпатські сільсгопвиробники й надалі братимуть активну участь в подібних заходах.



Автор:Микола ГОРВАТ,


Джерело:"Вісті Ужгородщини"

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.