У грудні УжНУ вперше не матиме боргу за стипендії

У грудні усі студенти УжНУ вчасно отримають стипендію, а університет вперше не матиме боргу за виплатою стипендій. Про це йшлося під час засідання Вченої ради УжНУ цього четверга.

 

Як відомо, в останні місяці в університеті студенти не вчасно отримували свої кошти. На початку року стипендії було призначено 90 % студентам, які вчаться за державним замовленням. А це найвищий показник в Україні. Тому кошти на стипендії були використані ще на початку вересня, з чим і були пов’язані заборгованості. Проте у грудні університет не матиме жодної гривні боргу за стипендії, -- запевнив ректор УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук.

Ситуацію вдалося виправити завдяки допомозі, отриманій від Міносвіти, а також завдяки здійсненим заходам із енергозбереження в університеті. Так, вдалося зекономити близько 25 % коштів на енергоносії, порівняно з відповідним періодом минулого року. Це стало результатом перших рішень і дій, здійснених новим керівництвом Ужгородського національного університету.

Насамперед максимально налагодили роботу теплопостачальних приладів. Розпочали з котелень. «Нам, без перебільшення, вдалося відвернути техногенну катастрофу в університеті завдяки частковій реконструкції та використанню отриманих запасних частин від ліквідованих міських котелень», - прокоментував ректор УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук. Відповідне обладнання вдалося отримати за допомогою депутатської групи «Університет», створеної з ініціативи проф. Федора Ващука в Ужгородській міській раді.

Економії коштів сприяла заміна лічильників, а також особливо допомогла заміна вікон на сучасні енергозберігаючі. Йдеться вже про майже 200 нових вікон, до того ж, встановлене скло, якого подекуди в шибках на початок опалювального сезону просто не було.

Було проведено і ряд інших заходів для приведення у відповідність усієї опалювальної системи у навчальних корпусах та студентських гуртожитках.

Заміна фасадних вікон в університеті та у гуртожитках триватиме і надалі.

Економії сприяє і таймерне включення котлів, а також банальна, здавалося б, зміна графіку роботи операторів котелень, котрі відтепер включають опалювальні пристрої о 6 ранку і зменшують температуру наприкінці дня. Усе це дозволяє економити понад 150 тисяч гривень на місяць, тобто за увесь опалювальний сезон понад 700 тис. грн університет зекономить за рахунок елементарних господарських заходів.


Джерело:УжНУ

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.