Як правильно пити абсент в домашніх умовах?

За більш ніж двісті років існування цього напою в суспільстві склалася ціла культура вживання, канони якої підкажуть будь-якому починаючому абсенті * як пити абсент, а головне — як правильно пити абсент. Завдяки інформації в цій статті Ви спокійно зможете пити абсент в домашніх умовах. Для цього досить вибрати найбільш привабливий для Вас рецепт і зробити кілька простих маніпуляцій, які надають вишуканості не тільки смаком цього чудового напою, але і процедурою його вживання.

 

Перед тим як приступити до самої процедури варто, звичайно ж, звернути увагу на унікальність цього напою, щоб краще зрозуміти з чим Ви маєте справу. Напій цей скаламутив чимало умов, ледь не знищив французьку націю і заслужив тієї уваги, яким його оточують вже другу сотню років.

 

Абсент з’явився в 1782 році в місті Куве, Швейцарія у вигляді лікувальної полиново-анісової настоянки з додаванням безлічі інших трав. Спочатку він продавався як панацея, ліки від усіх хвороб, але швидко знайшов популярність алкогольного напою через свої наркотичних властивостей. Туйон — високотоксична речовина в складі абсента — здатний викликати галюцинації. Саме через туйона абсент прозвали «божевіллям у пляшці» (фр. la folie en bouteille) на початку XIX століття. Заміна виноградного спирту промисловим у виробництві абсента привела до сильного зниження якості напою, ціни на нього і, відповідно, збільшення попиту на нього. На початок XX століття погіршення здоров’я робочого класу через вживання абсенту стало загрозою для цілих держав, тому уряди більшості європейських і американських країн наклали заборону на виготовлення і продаж абсенту. Сьогодні абсент купити вже простіше, але складніше знайти абсент з високим вмістом туйона, оскільки цей токсин донині заборонений або обмежений законодавством багатьох країн. Проте, щоб відчути справжні відчуття від вживання «зеленої феї» варто постаратися знайти напій, виготовлений за оригінальною рецептурою на хороших спиртах. Інакше найсильнішими враженнями від ритуалу розпиття абсенту для Вас стануть нестерпно гіркий смак і сильне похмілля, які є нерозлучними супутниками «зеленої феї».

 

Культура пиття абсенту породила безліч рецептів приготування, ритуалів, які говорять нам, як пити абсент з цукром, як пити абсент з спрайтом, з соком, з льодом. Також традиції підкажуть Вам як правильно підпалювати абсент, щоб пити його з гарячими парами і, навіть, з вогнем. У більшості способів використовується спеціальна Абсентна ложечка для розплавлення цукру. Ложечки ці, найчастіше, являють собою твори мистецтва, але це вже окрема тема.

 

Традиційні рецепти, які навчать Вас пити абсент будинку Чеські:

 

На краю келиха ставимо Абсентна ложечку, а на ложечку кладемо шматочок рафінованого цукру. Через цукор великими краплями пропускаємо одну частину абсента. Далі підпалюємо просочений абсентом цукор. Дочекайтеся поки з ложечки в келих стече утворена при горінні цукру карамель, приберіть ложечку і розбавте абсент в бокалі трьома частинами води. Будьте обережні! Абсент може легко загорітись від стікає з ложечки карамелі. Досвідчені абсент в подібних випадках починають розбавляти абсент водою: втрачаючи фортеця напій потухне сам собою.

Сильно нагрівайте перфоровану Абсентна ложечку і поставте її на келих. Покладіть шматочок рафінованого цукру на ложечку і повільно вилийте абсент через цукор в келих. Таким чином Ви отримаєте злегка підігрітий абсент з приглушеною цукром гіркотою.

Французькі:

Налийте в келих одну частину абсента. На краю келиха поставте Абсентна ложечку. Покладіть на неї шматочок рафінованого цукру і повільно вилийте через нього три частини крижаної води. Вода розчинить цукор і утворює холодний сироп, який пом’якшить гіркоту настойки полину в напої.

Приготуйте лід. Надробіте три частини льоду на одну частину абсента і змішайте все в бокалі.

Росіяни:

 

Цей спосіб приготування абсенту схожий з методом розпивання самбуки. Вам знадобляться стакан для віскі, коньячний келих, серветки і соломинка. Налийте абсент в коньячний келих і покладіть його боком на стакан для віскі. Підпаліть напій і обертайте келих (інакше він може не витримати температури і лопнути), поки абсент не нагріється в достатній мірі. Потім обережно вилийте напій у склянку для віскі, піднімаючи коньячний келих і швидко опустіть келих на склянку догори дном щоб загасити абсент. Увіткніть соломинку в середину серветки і, коли будете знімати келих, закрийте шийку келиха цієї серветкою так, щоб випаровування напою не вивітрилися з нього. Випийте гарячий абсент, потім вдихніть через соломинку гарячі пари. Випари помітно підсилять сп’яніння. Черговість вдихання парів алкоголю і випивання абсенту можна змінювати.

Цей рецепт рекомендується досвідченим абсенті. Крім коньячного келиха, склянки для віскі, соломинок і серветок вам знадобиться чайне блюдце. Налийте в склянку для віскі 50 грам спрайту. У коньячний келих налийте 50 грам абсенту, поставте келих на стакан і підпаліть абсент. Нагрівайте напій як минулого рецепті, вилийте абсент в стакан і накрийте його коньячним келихом, щоб згасити. поруч на чайне блюдце покладіть 2 шматочки рафінованого цукру, просочіть абсентом і підпаліть. Підніміть край келиха, вставте в келих соломинку і вдихніть пари. Далі висадіть напій як «текілу-бум» і випийте залпом. Повільно водите перевернутої коньячніцой над палаючим цукром і накрийте його. Перед тим як ви поставите келих на блюдце, випаровування в бокалі вибухнуть (якщо ви все зробите правильно), додавши ритуалу трохи феєричності. Вдихніть через соломинку пари з коньячніци і закусіть рафінадом з блюдця.

«Цитрусовий абсент»

 

Незважаючи на те що використання цитрусових в приготуванні абсенту вважається відходом від традиційних канонів, цей рецепт оригінальний і має право на існування. Обваляйте часточку апельсина або лимона з шкіркою в суміші цукрового піску з корицею. Підпаліть потрібне вам кількість абсента в склянці з товстими стінками. Візьміть часточку щипцями і тримаєте над вогнем так, щоб кристалізується цукор разом з соком стікав в стакан. Можете злегка придавлювати часточку щипчиками для більш рясного виділення соку. Потушкуйте абсент, дайте йому трохи охолонути і випийте. Можна не гасити абсент і випити палаючим, але пити абсент з вогнем слід дуже обережно, щоб не обпекти ротову порожнину і гортань. У такому випадку рекомендується використовувати металеву коктейльну трубочку.

Читайте відео про те як правильно підпалювати і пити абсент, проведіть кілька дослідів у себе вдома, наберіться вправності, запросіть друзів і здивуєте їх захоплюючим ритуалом приготування і вживання легендарного напою — абсенту. Полюбив цей напій і ставши досвідченим абсенті Ви, може, навіть зніміть своє відео, інструктують новачків про те як пити абсент будинку без допомоги досвідченого бармена. Будьте обережні з вогнем і завжди пам’ятайте, що найбільш правильно пити абсент, як і будь-який інший алкогольний напій — пити в невеликих кількостях. Тоді цей напій буде приносити вам більше задоволення і користі, ніж шкоди, і замість приємних і незабутніх відчуттів вас не наздожене важке похмілля.

 

* Абсенті? (Фр. absintheur) — дослівно «любитель абсенту».


Джерело:a-yak.com

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.