Бехерівка - тринадцяте джерело Карлових Вар

Бехері́вка (чешське слово Becherovka) - чеський міцний лікер (міцність 38%) настояний на травах. Походить із курортного міста Карлови Вари (Karlovy Vary, Karlsbad, Карлсбад), відомого своїми цілющими мінеральними водами. У Карлових Варах відомі 12 джерел мінеральної води, тому Бехерівку шанобливо називають «тринадцятим джерелом». Винайшов цей напій Йозеф Вітус Бехер (Josef Vitus Becher), аптекар з Карлових Вар. Перші продажі лікеру почалися з 1807 року в сімейній крамниці "У трьох жайворонків" в якості шлункових ліків. В 1838 році справа Йозефа Бехера перейшла до його сина Йохана (по-чеському «Ян») Бехера й в 1841 Бехер-молодший відкрив виробництво напою на промисловій основі. З тих часів і з'явився підпис Яна Бехера на кожній пляшці Бехерівки. Протягом усієї своєї історії Бехерівка неодноразово отримувала численні нагороди й медалі на міжнародних виставках у Парижі, Відні й інших містах.

 

Виробляється лікер у такий спосіб: суміш із більш ніж двадцяти трав насипають у мішки з натурального полотна, які потім занурюють у ємності із чистим спиртом, і залишають там приблизно на тиждень. Потім екстракт переливають у дубові бочки й перемішують із водою й цукром в особливій пропорції. Лікер настоюється в дубових бочках спеціальної овальної форми протягом двох-трьох місяців. Перед розливом у знамениті зелені пляшки проводиться купаж з різних бочок. Важливо відзначити, що Бехерівка виробляється тільки на карловарській воді.

 

Лікер Becherovka своїми смаковими якостями досяг світового визнання. Завдяки своєму унікальному рецепту лікер Бехерівка має врівноважений, насичений смак і приємний золотавий колір. Лікер міцно ствердився не тільки серед шанувальників високоякісних напоїв, але як компонент чудових коктейлів у барах по усьому світі, у тому числі в ресторані «Млин Фата-Моргана».

 

 

Цікава історія фірмової пляшки Бехерівки. Коли популярність напою стрімко зросла, і з'явилися перші замовлення з-за кордону, Ян Бехер в 1866 році вирішив побудувати нову фабрику для виробництва лікеру. Для пересилання напою на далекі відстані стара прозора пляшка не годилася через руйнуючу дію сонячного світла. Тоді Ян Бехер попросив свого шурина Карела Лаубе (Karel Laube) розробити новий дизайн пляшки. Карел Лаубе придумав пласку форму пляшки, обриси якої стали легендарними. З 1907 року пляшка виробляється з особливого зеленого скла.

 

 

Готуючи будь-який коктейль із Бехерівки або вживаючи її в чистому виді, слід звертати увагу на температуру напою. Бехерівка повинна подаватися холодною, бажано з морозильника - у температурному діапазоні від -4°C до -6°C. Така температура найкраще підтримує тонкий смаковий баланс трав і спецій, смак напою при цьому насичений, водночас час м'який, злегка грайливий і освіжаючий.

 

У чистому виді Бехерівка подається в чарках, лікерних келихах на високій ніжці або в ребристих келихах для віскі у «старому стилі». Якщо подаєте у келихах для віскі додайте небагато льоду й часточку апельсина. Така подача є класичною й називається «Бехерівка на льоду» (Becherovka On The Rocks).

 

Порада: охолоджуючи пляшку Бехерівки помістіть в морозилку й чарки або келихи, з яких будете пити лікер. Правильно підготовлена Бехерівка має м'яку консистенцію й створює приємний ефект роси на склі келиха або чарки.

Джерело:fata-morgana.in.ua

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.