З українських ізоляторів вийшли шість тисяч осіб

Генеральна прокуратура повідомила, що за місяць дії нового Кримінального процесуального кодексу зі слідчих ізоляторів вийшло понад шість тисяч осіб.

 

Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що останнім часом було значно покращено матеріально-побутові умови та медико-санітарне забезпечення установ попереднього ув’язнення, що сприяло зниженню рівня смертності на 11%.

 

Водночас Пшонка визнав, що наразі не всі положення нового законодавства активно застосовуються.

 

Зокрема це стосується обрання таких заходів, як домашній арешт і застава, укладення угод про примирення та визнання вини.

 

"Тому я вважаю за необхідне вимагати від міліції відходити від шаблонів, до яких вони звикли. Усе, що передбачено Кримінальним процесуальним кодексом, повинно використовуватися повною мірою", - цитує слова генпрокурора його прес-служба.

 

Віктор Пшонка сказав, що виняток має бути лише стосовно осіб, які вчинили тяжкі злочини.

 

"Для виконавців тяжких та особливо тяжких злочинів прокурори повинні вимагати арешту", - сказав Віктор Пшонка.

 

Проте, як сказав ВВС Україна координатор Харківської правозахисної групи Андрій Діденко, вже є випадки зміни запобіжного заходу із тримання під вартою на домашній арешт для осіб, які підозрюються у скоєнні тяжких злочинів.

 

"Є перше рішення суду, коли людині, звинуваченій у замаху на вбивство, змінено запобіжний захід на домашній арешт. Ця людина перебувала під вартою понад п'ять років, достатніх доказів вини не було знайдено. За старою редакцією КПК це було апріорі неможливо. Зараз суди ухвалюють такі рішення", - сказав Андрій Діденко.

 

Україна у трійці "лідерів"

Одразу ж після набуття чинності нового Кримінального процесуального кодексу один із його розробників, радник президента Андрій Портнов твердив, що у суди надходить сотні заяв із проханням про зміну запобіжного заходу особам, які перебували у слідчих ізоляторах.

 

Він прогнозував, що основним запобіжним заходом в Україні після набуття чинності КПК стане не утримання за ґратами, а грошова застава, а також домашній арешт.

 

Андрій Портнов вважає, що протягом найближчих місяців слідчі ізолятори розвантажаться на 25-30%.

 

За даними Державної пенітенціарної служби, в Україні налічується 33 слідчих ізолятори, у них утримується понад 33,5 тисячі осіб, які перебувають під слідством.

 

Як кажуть правозахисники, у багатьох СІЗО на одну особу припадає усього один квадратний метр площі, через переповненість деяких ізоляторів люди сплять по черзі і проводять поза стінами камер лише одну годину на добу.

 

За кількістю людей, що утримуються в ізоляторах, Україна, за даними правозахисних організацій, посідає третє місце в Європі після Росії, де ця цифра складає понад 110 тисяч громадян, та Туреччини - 65 тисяч.

 

Правозахисники неодноразово заявляли, що причиною переповненості СІЗО в Україні є суворе законодавство, що передбачає кримінальну відповідальність навіть за незначні злочини.

 

Джерело: BBC Україна

 


 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.