Ужгородець Володимир Димедчук має колекцію з 400 екземплярів кактусів(ФОТО)

Кактуси з різних куточків світу є у колекції ужгородського кактусиста. На балконі його квартири помістилося аж 400 екземплярів кактусів, які походять з різних кінців світу. Збирав він цю колекцію – 40 років свого життя. Ми подивились на його колючу колекцію і вам покажемо.

 

 

Володимир Димедчук людина з рідкісним хобі — він вирощує на балконі власної квартири силу-силенну кактусів. Влаштував їм там справжнісіньку теплицю. До магазину за саджанцями не ходить, а вирощує сам… із зернят. Почав займатилися цими колючими рослинами ще студентом, коли навчався у Харкові: «Перший посів зернят я робив 1 квітня 76-го року. За цей час я посіяв 1500 видів кактусів. Вживих у мене зараз є, через різні причини, до 400 видів. Вони усі різні», — розповідає закарпатський батько кактусів.Коли кактуси зацвітуть Володимир усе фотографує і складає світлини у спеціальний альбом. Деякі починають квітнути вже у березні, а деякі у листопаді. Це залежить від країни походження колючої рослини. У колекції Володимира є ексклюзивні сорти, яких у природі вже не знайдеш. Ростуть кактуси досить повільно, більшості з них треба десятки років, аби вирости хоч півметровими: «Цьому кактусу вже десь 30 років, от уявіть собі: мініатюрний, але йому 30 років. І росте. От можете подивитись, оце бутони, а оце вже набирає бутони на наступний рік», – каже кактусист тримаючи у руках мініатюрний кактус десь 15 см заввишки. Ростуть кактуси як на узбережжі Мексиканської затоки, нижче від рівня моря, так і в Кордильєрах, на висоті до 5 тисяч метрів.Одне із найважливіших завдань правильно підібрати землю для рослини. Кактусист змішує ґрунти, аби підібрати ідеальний варіант: «Наприклад, ці кактуси степові – для них одна земля. Оці, гірські – для них інша. Має бути більше примішків каміння, тут більше примішків торфу».З тисячі насінин, що проросли, до наступної весни, доживає лише одна рослина. Це все через зимові негоди, каже Володимир.

 

Дружина, хоча й утримувати колекцію не допомагає, та поважає хобі кактусового короля. Він же, радіє й з того, що вона не сварить його за «колючу» колекцію.

 

 


Автор:Віталій Глагола

Джерело:Мукачево.net

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.