Самоогляд жіночих грудей, щоб недопустити рак

Молочні залози жінки - орган ніжний, красивий, сексуальний і одночасно один з найбільш уразливих в організмі жінки.

 

Всі люди вигодувані жіночими грудьми. Її малювали великі художники і оспівували поети. Молочна залоза - це перше, до чого торкається тільки з'явився на світ дитина.

Але за станом жіночих грудей багато років спостерігають також і лікарі. Вони з тривогою відзначають, що проблем з молочними залозами жінок з кожним роком стає все більше. Одна з таких медичних проблем жіночих грудей сучасної жінки - мастопатія. Це захворювання не тільки заважає жити, але й може призвести до раку грудей. Мастопатія - це фіброзно-кістозні захворювання, яке супроводжується змінами тканини залози і порушенням гормональних процесів в організмі в цілому. Мастопатією найчастіше страждають жінки у віці від 25 до 45 років. Основним симптомом мастопатії є добре промацуються в молочних залозах ущільнення або вузли різних розмірів і форм. Рідше при мастопатії з'являються виділення з соска, які можуть мати кров'янистий, світлий чи темний колір. Виділення темного кольору повинні особливо насторожити жінку. При мастопатії виникає також колючий біль в молочній залозі, яка особливо посилюється перед менструацією. Гормональна система жінки зазнавати значних коливань. З настанням менструації біль, як правило, йде сама собою.

 

Причини ж мастопатії дуже різноманітні. Головним чинником, який може спровокувати розвиток мастопатії, є аборти. Крім того, її можуть викликати запальні захворювання статевих органів і порушення функції щитовидної залози, а також захворювання печінки. Ще одна значуща причина - стрес і хронічне нервове напруження.

Куріння і вживання алкоголю посилюють навіть саму незначну мастопатію. Багато жінок вважають, що після пологів і годування грудьми мастопатія пройде сама собою. Частково це так. Але тут таїться інші небезпеки для жіночих грудей. Існує навіть термін - мастопатія від удару ніжкою немовляти. Груди дуже схильна до травм, як грубим механічним, так і мікротравм у вигляді тріщин сосків. Причиною мастопатії можуть бути також післяпологові мастити. Після пологів груди дає дитині найцінніше - грудне молоко. І якщо не вийшло з годуванням і молоко рано закінчилося, то мастопатії навряд чи вдасться уникнути.

 

Сьогодні є маса способів позбутися від цієї напасті. Перше, що потрібно зробити - це підібрати зручний білизну. Тісний бюстгальтер може порушити кровообіг, що нерідко провокує розвиток захворювань молочних залоз. У більшості випадків жінки можуть самі виявити у себе ущільнення. Самоогляд необхідно проводити кілька разів на рік. Вибравши час протягом першого тижня після закінчення менструації, потрібно звернути увагу на всі ознаки порушення симетричності грудей, зміна кольору шкіри навколососкової області, посилення венозного малюнка, ретельно оглянувши себе в дзеркалі. Якщо помітите щось недобре - терміново звертайтеся до лікаря. Мастопатією займаються гінекологи, онкологи-мамологи, ендокринологи. Звичайно ж, лікувати захворювання буде фахівець. Проте багато що ви можете зробити самі, наприклад, менше нервувати, кинути палити, уникати переохолодження і застуд, харчуватися рибою, овочами та фруктами. Ще - полюбити себе. І тоді з мастопатією ви розпрощалися.


MegaSite.In.UA


 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.