Різдвяний стіл не обов’язково має налічувати 12 страв, однак вони мусять бути пісними.
Про це під час зустрічі з журналістами 24 грудня розповіла настоятелька жіночого монастиря Свято-Різдва Христового у Володимирі-Волинському матінка Марія (Ігнатенко).
Вона зазначила, що зовсім не обов’язково готувати 12 страв, насправді кількість наїдків на столі не є важливою. Основна вимога до страв різдвяної вечері – повинні бути пісними. Крім того, матінка Марія запевняє, що є безліч дуже смачних пісних страв, головне пофантазувати трохи на кухні.
«Коли готуємо різдвяну вечерю, маємо пам’ятати, що це ще строгий піст, тому не можна навіть риби. А от на другий день – будь ласка. Натомість можна приготувати котлети з горіхів чи пельмені з грибами», – розповідає настоятелька монастиря.
За словами матінки Марії, у монастирі особливо люблять посмакувати тушкованою капустою з чорносливом та зернятами гірчиці. Ця страва завжди нагадує мешканцям обителі слова з Біблії: «Бо по правді кажу вам: коли будете ви мати віру, хоч як зерно гірчичне, і горі оцій скажете: Перейди звідси туди, то й перейде вона, і нічого не матимете неможливого».
Загалом у монастирі ніколи не вживають м’яса, його заміняють грибами, горіхами, квасолею. Морозять багато овочів, а взимку з них готують різноманітні супи.
Настоятелька також радить усім не зловживати сіллю, перцем чи кетчупом, адже вони збуджують апетит і люди часто переїдають саме через різні приправи. Загалом матінка Марія запевняє, що якщо захотіти, то кожна людина може харчуватися здоровою і корисною їжею.
Джерело:ЗІК