Прокурор Закарпатської області Анатолій Петруня підбив підсумки роботи у 2012 році

Сьогодні, 25 грудня 2012 року, відбулося засідання колегії прокуратури Закарпатської області за підсумками роботи у 2012 році у якому взяв участь начальник управління внутрішньої безпеки Генеральної прокуратури України Віктор Козелецький.

 

Під час вступного слова прокурор області Анатолій Петруня зауважив:

«Рік що минає став знаковим у розвитку органів прокуратури України. Прийнято та введено в дію новий Кримінальний процесуальний кодекс, для запровадження якого в стислі строки створено Єдиний реєстр досудових розслідувань. Внесенням змін до Закону України «Про прокуратуру» реформовано діяльність прокуратури за межами системи кримінального правосуддя.

Ми усі належно готувалися до вступу в дію Нового КПК: проведено ряд навчально-методичних заходів, зокрема дані питання вивчалися на кущових семінарах з подальшим прийманням усних та письмових заліків із знання положень нового КПК України, щотижня на постійно діючих семінарах в обласному апараті і на місцях, на семінарі за участі працівників Інституту підвищення кваліфікації кадрів Національної академії прокуратури України.

Крім того, працівниками відділу роботи з кадрами здійснені виїзди у всі прокуратури районного рівня, під час яких ними забезпечено проходження прокурорсько-слідчими працівниками тестування за відповідною програмою.

У всіх прокуратурах районного рівня вже обладнано режимно-секретні частини, а також отримано спеціальні дозволи на провадження діяльності, пов'язаної з державною таємницею. Кожне таке приміщення обладнане автоматизованим робочим місцем для роботи з таємними документами. Комп'ютерна техніка захищена апаратним та програмним забезпеченням.

Надано допуски до державної таємниці 154-м прокурорсько-слідчим працівникам. Всього в органах прокуратури області налічується 185 працівників, які мають допуск (ті, що мали допуск раніше, і які отримали його).

Нами проведено великий обсяг роботи з питань ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У структурі обласного апарату створені відділи статистики, ведення Єдиного реєстру досудового розслідування та інформатизації, які укомплектовані кваліфікованими кадрами.

З метою належного вивчення Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань та перевірки знань цього нормативного документу, а також знань нового Кримінального процесуального кодексу в частині обліку кримінальних правопорушень та осіб, які їх скоїли, в органах прокуратури області проведені кущові семінари з подальшою здачею заліків.

 

Підготовлено та підписано спільний з керівниками інших правоохоронних органів області наказ «Про створення спільної моніторингової групи працівників правоохоронних органів області по виявленню недоліків у функціонуванні Єдиного реєстру досудових розслідувань, проблемних питань застосування норм Кримінального процесуального кодексу України».

 

Підводячи підсумки року, що минає прокурор області зазначив, що «На багатьох напрямках роботи нами досягнуто певних успіхів. Забезпечуючи виконання пріоритетних завдань в діяльності органів прокуратури України, визначених Генеральним прокурором України, органами прокуратури області протягом року вжито ряд організаційно-практичних заходів, завдяки яким вдалося не допустити росту рівня злочинності. Слід зазначити, що рівень злочинності в нашому краї є найнижчим по державі.

 

Однак, прокурор висловив занепокоєння у зв’язку з тим, що наразі рівень розкриття злочинів залишається незадовільним. За його словами, за нових умов, показники розкриття злочинності будуть залежати насамперед від прокурорів, як процесуальних керівників досудового розслідування.

«Для цього прокурорам слід повністю використовувати координуючі повноваження, надані їм останніми змінами, внесеними до Закону України «Про прокуратуру», - зазначив Анатолій Петруня.

Прокурор області зауважив, що на тлі злочинів, які вразили своєю жорстокістю усіх краян, питання підвищення рівня розкриття злочинності стає ще більш актуальним. Особливо це стосується питання підпалів майна та автомобілів закарпатців. Протягом року зареєстровано понад 40 таких випадків, з них на сьогодні не розкрито і третьої частини.

Такий стан вимагає вжиття невідкладних скоординованих заходів до забезпечення законності та правопорядку вобласті», - наголосив прокурор Закарпаття, додавши: «Я вимагатиму від заступників, прокурорів районів, від кожного працівника конкретних результатів у протидії злочинам проти особи та власності, принципової оцінки кожному факту бездіяльності чи непрофесіоналізму».

Насамкінець прокурор області зазначив, що реалії сьогодення ставлять перед прокурорами багато нових і складних завдань. Генеральним прокурором намічені цілі і пріоритети як щодо утвердження законності у різних сферах життєдіяльності країни, так і пов’язаних з подальшим реформуванням системи правосуддя, правоохоронних органів і, власне, прокуратури. Впевнений, що 2013 рік буде для нас фактично першим роком роботи в нових умовах з новим КПК, а це вимагає від нас нового рівня якості роботи і повної самовіддачі.


Прес-служба прокуратури Закарпатської області

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.