Начальник міліції Виноградівщини розповів про минувший рік

Начальник Виноградівського райвідділу УМВС України в Закарпатській області Янош ДОРЧИНЕЦЬ – один із наймолодших керівників в органах внутрішніх справ області. Ми поцікавилися, чи важкою є для нього міліцейська служба та де бере сили, аби справлятися із нелегкими завданнями.

 

– Яноше Юрійовичу, ще не пройшло і року, відколи Ви очолили Виноградівський райвідділ міліції. Якими критеріями керуєтеся у роботі?

 

– Офіційно я очолив колектив Виноградівського райвідділу міліції з березня цього року, до того кілька місяців виконував обов’язки начальника. Основний критерій, на який наголошував і міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко – «людина понад усе». Важаю, що наш основний обов’язок – захист прав та інтересів громадян, 100-відсоткове реагування на заяви та повідомлення, які надходять, та прийняття по них законного рішення.

 

– Ви є продовжувачем міліцейської династії, адже Ваш батько також служив у органах внутрішніх справ. Чи став Вам у пригоді його досвід роботи? Під час прийняття певних рішень радитеся з батьком?

 

– Коли я розпочав свою трудову діяльність у ОВС, звісна річ, радився з батьком. Тоді мені багато допомагали і старші досвідчені колеги, зокрема – Михайло Барбашов, Михайло Гук, Юрій Вовканич. На щастя, було з ким порадитися, у кого повчитися. Наразі вдома з батьком про роботу ми взагалі не розмовляємо. Адже він працював у дев’яності роки, відтоді докорінно змінилася законодавча база.

 

– Що нового з’явилося у Вашій роботі?

 

– У першу чергу змінився підхід до роботи. Свою трудову діяльність я розпочинав з «низів», поступово пройшовши всі сходинки міліцейської служби. Ніколи не порушував службову дисципліну, відповідально ставився до роботи, так і від колег в першу чергу вимагаю дотримання дисципліни та законності. Доволі суворо ставлюся до порушників.

 

– Які моменти були найважчими за перший рік Вашого керівництва відділком? З якими проблемами Ви найчастіше стикаєтесь у своїй професійній діяльності?

 

– Першою основною проблемою було питання кадрового забезпечення. Справа в тому, що влітку минулого року, коли я став виконувачем обов’язків начальника райвідділу, через пенсійну реформу багато працівників пішли на заслужений відпочинок. Із керівного складу залишилися мій перший заступник і начальник слідства. Пішли на пенсію ряд дільничних та працівників карного розшуку. Тоді важливим питанням був підбір кадрів на наявні 20 вакантних місць. Зараз у нас не укомплектовані лише дільничні інспектори – є 6 вакансій. На щастя, не має у нас проблем і з матеріально-технічним забезпеченням. Коли я прийшов працювати у міліцію, ми друкували на друкарських машинках. Зараз у райвідділі є достатня кількість комп’ютерів. Паливо-мастильними матеріалами обласне управління нас забезпечує у достатній кількості.

 

– Із зміною законодавства що зміниться у професійній діяльності працівників райвідділу?

 

– У зв’язку із прийняттям нового кримінально-процесуального кодексу відбувається реформування діяльності міліції. Але до цього ми готувалися, тому проблем із законодавчою базою у нас нема. Новий КПК в першу чергу лобіює закони громадян, надає їм та адвокатам більше прав. Якщо раніше на розгляд заяви, яка містить ознаки злочину (приміром – скоєно крадіжку) надавалося 10 днів, то зараз черговий відразу реєструє її в журналі єдиного обліку, а слідчий вносить її в єдиний реєстр досудових розслідувань. Автоматично відкривається кримінально справа і проводиться розслідування. Це зроблено для того, аби уникнути безпідставних заяв у порушенні кримінальної справи. Проте у роботі працівників міліції нічого не зміниться. Ми і надалі працюватимемо над профілактикою злочинів та їх розкриттям.

 

– Не секрет, що порушують закон і ті, хто би мав його захищати. Так, неабиякого резонансу набув корупційний скандал серед міліціонерів. Як боретеся із «перевертнями у пагонах»?

 

– Наразі ця справа знаходиться в суді. Її фігуранти – працівники міліції вже звільнені з роботи у органах внутрішніх справ. Аби уникнути подібних випадків, які боляче б’ють по авторитету міліції, ми стежимо, щоб у наших рядах не було «перевертнів у погонах».

 

– Відомо, що Ви належну увагу приділяєте ветеранській організації.

 

– Головою Виноградівської організації пенсіонерів та ветеранів ОВС є знаний у районі полковник міліції Іван Менджул. Співпраця з ним ведеться на належному рівні, адже він дбає про колег, з якими пліч-опліч прослужив не одне десятиліття. Двері для кожного із них завжди гостинно відкриті. Я радий вислухати, при потребі – допомогти.

 

Оксана Кобзаренко, Виноградівський РВ УМВС

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.