В лісах Закарпатті відбувається війна між "мачками"

На Закарпатті лісовий кіт, або ж, як його ще називають «дикий кіт», винищується не лише браконьєрами, як то б здавалося, а …домашніми котами.

 

Дикий і домашній коти належать до одного і того ж роду – Кіт (Felis) родини Котових (Felidae). Й однією з найсерйозніших загроз для збереження популяції лісового кота сьогодні – схрещення дикого кота з свійським, тобто гібридизація виду. Однак, генетичний аналіз карпатських диких котів закордоном показав, що у наших лісових котів геном є найбільш чистим серед представників по всій Європі.

 

До речі, найбільше особин цього виду представлено саме у Карпатському регіоні, тому й виділено окрему його групу – «карпатський лісовий кіт». Людвіг Потіш, завідувач кафедри лісівництва УжНУ, розповідає, що у ході дослідження фауни Карпат для наукової роботи «Ссавці Закарпатської області», зробленого біологами, найбільше особин дикого кота виявлено вздовж річки Латориці із Словацького кордону до міста Мукачева. На території нашої області налічується сьогодні близько 260-450 особин дикого кота, котрі ховаються переважно в широколистяних та мішаних лісах, в заростях кущів та очерету вздовж річкових берегів.


Закарпаття онлайн

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.