Чому така назва? Вважається, що такий вид ковбаси містить всі вітаміни та мінерали, необхідні для здорового та повноцінного життя. Насправді, тепер до назви „докторська” все частіше додають „нова”, „класика”, „супер”, „плюс”, „преміум”, „смачна”. Як стверджують спеціалісти, це пов’язано з тим, що продукт не відповідає ГОСТ 23670-79, за яким передбачена тільки назва „докторська”, і приготована вона має бути зі свинини жилованої напів жирної 70%, яловичини жилованої вищого гатунку 25%, яєць курячих або меланжа та молока коров"єго сухого. Звісно, не обійтись й без стабілізаторів, фарбників, ароматизаторів, підсилювачів смаку та ін.
Вибір марок ковбас зараз надзвичайно великий. Але, зазвичай, при виборі "докторської”, окрім цінового чинника, споживач обмежується суто зовнішніми показниками. До видимих недоліків ковбас можна віднести тріснуту оболонку та її „зморщеність”. Зеленуватий колір – ознака використання недоброякісного м'яса. Додаткове підтвердження цьому – сторонній смак. Використання свіжого м'яса, але з підвищеним вмістом жиру, призведе до утворення бульйону під оболонкою. Але це ще далеко не все…