З метою профілактики інфекційних захворювань на потерпілих внаслідок повені територіях населенню необхідно дотримуватися наступних рекомендацій.
- Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
- Для пиття і приготування їжі використовуйте воду питну фасовану або привізну (після кип`ятіння).
- Кип`ятіть всю воду, що використовується для приготування їжі та миття посуду.
- Не купуйте продукти харчування невідомого походження (на стихійних ринках або з рук у приватних осіб).
- Зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін.
- Приготовлені страви споживайте відразу, а у випадку повторного споживання піддавайте їх повторній термічній обробці.
- При споживанні овочів, фруктів та ягід добре промийте їх водою та обдайте окропом.
- При харчуванні у непристосованих умовах виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском.
- Дотримуйтесь правил особистої гігієни.
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов`язково мийте руки з милом.
- Обов`язково мийте руки після відвідування туалетів.
- В разі виникнення захворювання не займайтесь самолікуванням.
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звертайтесь до найближчої лікувальної установи.
УОЗ в Закарпатській області