Католики та греко-католики Закарпаття на грані розколу

Після того, як Папа Римський Бенедикт XVI формально зречеться престолу (це має відбутися 28 лютого), він відправиться в Кастель Гандольфо і знаходитиметься там, поки конклав кардиналів не обере нового понтифіка, пише The Telegraph.

Той факт, що Папа захотів зректися престолу, а не загинути на службі, деяких представників Ватикану змушує думати про кошмарні перспективи. Наприклад, про розкол Римської католицької церкви і про двох Пап.

У результаті може вийти так, що колишній і майбутній Папи розійдуться в думках з приводу якихось речей, що стосуються доктрин католицької церкви, зазначає видання. "За традицією, Папи не йдуть у відставку, тому що постає питання: що робити з двома папами?", - зазначає Джон Tавіс, автор книги "Ватиканські щоденники". Фото EPA/UPG Після зречення Папою престолу почали говорити про розкол у церкві За його словами на часі не зрозуміло, чи буде він тихо і спокійно доживати решту свого життя, чи у разі розбіжностей зі своїм наступником, почнеться скандал.

"Тоді доведеться лише сподіватися на те, що церква зможе ефективно діяти і при наявності двох Пап", - говорить Тавіс. Втім, на його думку, Бенедикт XVI ніколи не гнався за владою, тому можна припустити, що він повернеться до тихого життя і не втручатиметься у справи церкви. Представник Ватикану Федеріко Ломбарді також не поділяє думку про те, що екс-Папа буде втручатися в справи свого наступника і про те, що католицьку церкву чекає розкол.

Примітно, що Ватикан зараз більше хвилює питання про те, хто буде наступним Папою, а не те, що може відбутися розкол у церкві. Букмекери вже навіть почали приймати відповідні ставки. Авторитетних прогнозів багато: експерти називають імена від п'яти до 12 осіб. Два імені зустрічаються в кожному огляді - це Марк Велле, архієпископ Квебеку і префект Конгрегації у справах єпископів, а також Анджело Скола - архієпископ Мілана і патріарх Венеції.

Деякі західні ЗМІ поширили розсекречений документ, який вперше був опублікований у 1595 році.Згідно з документом, новим Папою Римським може стати африканець, а після нього повинен настати кінець світу. Це пророцтво приписують ірландському єпископу XII століття святому Малахію, в якому йдеться про долю папського престолу аж до наших днів. Цікаво, що Федеріко Ломбарді заявив, що не заперечує реальне існування цього документа, прот, вважає його позбавленим будь-якого сенсу. А витік цих даних в ЗМІ він назвав доказом того, що у Ватикані існує боротьба за владу. Нагадаємо, Папа Римський Бенедикт XVI через два тижні зречеться престолу. Про своє рішення сам понтифік повідомив на консисторії колегії кардиналів. Папа пояснив, що почав відчувати тяжкість від роботи на престолі. Він довго обдумував це рішення і вирішив зробити це "на благо церкви" та через свій поважний вік. Зазначимо, Ватикан уже призначив дату виборів нового Папи. Конклав кардиналів, який обере нового Папу Римського після відходу Бенедикта XVI, збереться в березні 2013 року.

ТСН

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.