Удар по 128-й бригаді у Запорізькій області у 2023 році: звинувачують російських хакерів

Причиною удару РФ по 128-й окремій гірсько-піхотній бригаді у Запорізькій області 3 листопада 2023 року міг бути злам месенджерів військових російськими хакерами.
Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив начальник Департаменту кібербезпеки (ДКІБ) Ілля Вітюк.
Він зазначив, що однією з загроз є розсилка фішингових повідомлень для зламу месенджерів конкретних військових. Розсилає їх хакерське угруповання "Армагедон". 
"Такі повідомлення йдуть тисячами. Коли їм вдається "зламати" пристрій, то ворог отримує доступ до месенджерів, до комп’ютерів через пошти. Часто це призводить до трагічних наслідків", - повідомив Вітюк.
За його словами, під час розслідування загибелі бійців 128 бригади СБУ дізналася, що на один із пристроїв, де був месенджер Signal, надійшло повідомлення про конкретну дату та місце шикування військовослужбовців, куди і прилетіла ракета.
"Зараз одна із основних версій, що наведення стало можливим саме через технічне проникнення. Цей випадок наочно показує, наскільки небезпечним є використання кіберзасобів у військових діях", — додав Вітюк.
Нагадаємо, 4 листопада у 128-ї бригаді сталася трагедія - окупанти завдали удару по українських військовослужбовцях в одному з прифронтових сіл Запорізької області під час шикування для вручення нагород із нагоди дня ракетних військ та артилерії.
У Закарпатській області було оголошено триденну жалобу за загиблими воїнами.
128 бригада підтвердила загибель 19 воїнів через ракетний удар РФ.
У ДБР повідомили, що Міноборони розслідує дії посадовців, які організували шикування бійців 128 бригади.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар